Moara cu noroc rezumat

Moara cu noroc este o nuvela psihologică scrisă de Ioan Slavici, care prezintă urmările pe care dorința extremă de îmbogățire prin orice mijloace le are asupra destinului oamenilor.

Nuvela a fost publicată în anul 1881, în volumul Novele din popor, împreună cu alte nuvele ale scriitorului, precum: Gura Satului, Popa Tanda, O viață pierdută, Scormon, Budulea Taichii și La crucea din sat.

Mare parte din critici consideră opera Moara cu noroc una dintre creațiile de bază ale autorului Ioan Slavici, alături de romanul Mara și Pădureanca.

Moara cu noroc rezumat pe scurt

Într-o dimineață înnorată, Ghiță se trezi din patul său modest și privi în jurul său cu dezamăgire. Era conștient de sărăcia și lipsurile care îl înconjurau și simțea că viața lui se scurgea într-o monotomie apăsătoare. Cu toate acestea, Ghiță nu se lăsă învins de situație și hotărî să își schimbe soarta.

Auzise despre o moară abandonată în apropiere și își dădu seama că ar putea să o transforme într-un han și să-și mărească veniturile. Ignorând sfaturile soacrei sale, care îi spunea că e mai bine să rămână în siguranța și familiaritatea vieții de cizmar, Ghiță se hotărî să se mute la „Moara cu Noroc”.

Locul era întunecat și misterios, cu cinci cruci amplasate în fața lui, ca un semn al prezenței trecătorilor. Cu toate acestea, Ghiță nu se lăsă intimidat de atmosfera sinistră și se apucă de treabă. În scurt timp, se făcu cunoscut în zonă și norocul începu să îi surâdă. Banii începură să curgă, iar Ghiță se bucură de succesele sale.

Dar această perioadă de prosperitate nu avea să dureze mult. Lică Sămădăul, un om dur și temut în zonă, pășea în viața lui Ghiță. Lică îl amenința și îl umilea pe Ghiță, iar acesta, speriat de consecințele neplăcute, se supunea. Astfel, Ghiță deveni complicele lui Lică și începu să primească bani din activități ilegale.

Pe măsură ce Ghiță se implica tot mai mult în lumea întunecată a lui Lică, relația sa cu Ana, soția sa, începu să se deterioreze. Ana simțea că Ghiță se îndepărta de ea și că legea nu mai era respectată în viața lor. Ea își dorea o viață simplă și onestă, departe de influența negativă a lui Lică.

Într-o zi, Lică îl invită pe Ghiță să rămână singur cu Ana la han și acesta acceptă, văzând în această ocazie o șansă de a scăpa de Lică. Dar situația escaladă și Ghiță, cuprins de gelozie și furie, o înjunghie pe Ana într-un acces de nebunie.

În același moment, Lică apare în han și îl împușcă pe Ghiță, rănindu-l grav. Ana, în agonie și cu ultimele puteri, îl atacă pe Lică și își găsește sfârșitul într-un mod tragic. Lică, conștient că nu mai poate scăpa de jandarmul Pintea, care îl urmărea de mult timp, se sinucide.

Moara cu Noroc este distrusă într-un incendiu, iar soacra lui Ghiță pleacă cu copiii, lăsând în urmă ruinele și tragedia.

Această poveste tristă ne arată că dorința exagerată de bogăție și putere poate aduce doar distrugere și nefericire în viețile noastre.

Citește și: Moara cu noroc comentariu

Moara cu noroc rezumat pe capitole

Capitolul I

Opera începe cu protagonistul, Ghiță, dorindu-și o schimbare din cauza sărăciei. Soacra sa îi spune că „nu bogăția, ci liniștea colibei tale te face fericit”.

Ghiță vrea să preia cârciuma hanului „Moara cu noroc” pentru a-și îmbunătăți condiția materială, în ciuda scepticismului soacrei, care îi oferă totuși binecuvântarea ei.

Capitolul II

Descrierea hanului „Moara cu noroc” ca un loc de refugiu și bun augur, cu cinci cruci în față care îl binecuvântează. Sub conducerea lui Ghiță și a soției sale, cârciuma prosperă, primind drumeții „ca pe niște vechi prieteni” și oferindu-le odihnă și ospitalitate.

Munca lor cinstită le aduce prosperitate, iar bătrâna soacră se bucură de fericirea lor.

Capitolul III

Lică Sămădăul, un om „aspru și neîndurat”, vizitează hanul, cerând informații despre evenimentele recente și discuțiile auzite la cârciumă.

Ana, soția lui Ghiță, este intrigată de Lică, privindu-l „ca un copil”. Lică îi cere lui Ghiță să-l informeze despre mișcările turmelor de porci și îl amenință că nu-l va lăsa să rămână la Moară, luându-i bani sub pretextul unui împrumut.

Capitolul IV

După vizita lui Lică, Ghiță simte nevoia de protecție și cumpără două pistoale, angajează o slugă în plus și doi câini de pază.

Deși inițial refuză să participe la un schimb propus de un porcar venit la cârciumă, care îi cerea mâncare și băutură pentru porcari în schimbul a cinci porci, Ghiță se răzgândește dar află că porcarii nu primiseră ordin de la Lică să-i dea porcii.

Capitolul V

Lică vizitează din nou hanul, îmblânzind câinii cu ușurință. El îi cere din nou lui Ghiță informații despre turme și îl amenință, luându-i bani sub pretextul unui „împrumut”.

Deranjat, Ghiță îi spune că oamenii ca Lică sunt „slugi primejdioase, dar prieteni neprețuiți”. Lică află că Laie, sluga cârciumarului, fusese trimis să-l supravegheze și acceptă să-l trateze pe Ghiță ca pe un prieten, cel puțin pentru moment.

Capitolul VI

Relația dintre Ghiță și soția sa se deteriorează, influențată negativ de relația bolnăvicioasă cu Lică. Ghiță primește șase porci de la Lică, dar niciunul nu poartă însemnele turmelor acestuia.

Tensiunile cresc când Lică dansează cu Ana, provocând gelozia lui Ghiță, care „se cam tulbura când Lică se apropia de dânsa”.

Capitolul VII

Familia lui Ghiță se bucură încă de o situație materială mulțumitoare, cu porci, vaci, o căruță și destule economii. Ghiță se împrietenește cu Pintea, un jandarm de la Ineu.

Într-o noapte, Lică și oamenii lui jefuiesc și bat arendașul evreu. Pintea, care fusese partener de fărădelegi cu Lică, își exprimă dorința de a-l prinde pe sămădău și pleacă împreună cu Ghiță și slugile la Ineu pentru a investiga.

Capitolul VIII

Pe durata absenței lui Ghiță, o văduvă cu un copil și turme de porci în pădurile din apropiere vizitează hanul. Vizitiul care o însoțește suspectează că femeia are afaceri necurate cu Lică, adăugând astfel la tensiunea și misterul care învăluie Moara cu noroc.

Capitolul IX

La Ineu, Ghiță și slugile sale sunt interogați de comisar. Discrepanța dintre mărturiile lui Ghiță și ale slugii Marți duce la eliberarea lui Ghiță, sub condiția semnării unei garanții de către un verișor preot.

Pintea aduce o nouă slugă, Uța, pentru a spiona pe Lică. Pe drumul de întoarcere, descoperă o trăsură abandonată și un copil mort, ceea ce îl face pe Ghiță să se grăbească înapoi la han pentru a-și verifica familia.

Capitolul X

Investigând moartea văduvei găsite legate cu biciul lui Lică și a unui jandarm grav rănit, Pintea încearcă să-l aresteze pe Lică.

Acesta se apără susținând că biciul și cuțitul nu îi aparțineau. Intervenția unui proprietar de porci îl scapă pe Lică de arestare, în timp ce Boarul și Buză-Ruptă, oamenii lui de încredere, sunt condamnați la închisoare pe viață.

Capitolul XI

Lică se întoarce la Ghiță, înapoiindu-i banii împrumutați și explicându-i că i-a luat de la arendaș și de la văduva ucisă.

Motivul uciderii văduvei a fost păstrarea unui lanț de aur pe care Lică i-l lăsase să-l vândă. Lică spera să evite astfel expunerea crimei sale.

Capitolul XII

Ana recunoaște o bancnotă ruptă într-un colț, pe care văduva încercase să i-o dea anterior. Întrebându-l pe Ghiță de unde provin banii, acesta ocolește răspunsul.

Ghiță merge din nou la Ineu, unde îi spune lui Pintea despre banii primiți de la Lică și planifică o ambuscadă pentru a-l prinde pe sămădău când vine să schimbe banii furați.

Capitolul XIII

Conflictul se intensifică când Lică, într-un gest aparent prietenos, îi confecționează un bici lui Petrișor, fiul lui Ghiță și Ana. Ana începe să se apropie tot mai mult de Lică, iar Ghiță suferă în tăcere.

Înainte de organizarea unei petreceri de către Lică, soacra pleacă cu copiii la sora Anei, lăsându-i pe cei doi soți singuri, cu avertismentul că „Lică e om rău din fire”.

Capitolul XIV

La petrecerea organizată de Lică, acesta îi cere lui Ghiță să-l lase singur cu Ana. Ghiță acceptă, crezând că va putea astfel să cheme jandarmii pentru a-l prinde pe sămădău.

Ana cedează avansurilor lui Lică, spunându-i acestuia că „Tu ești om, Lică, iară Ghiță nu e decât o muiere îmbrăcată în haine bărbătești, ba chiar mai rău decât așa”.

Capitolul XV

După ce pleacă de la han, Lică se refugiază în biserica din satul Fundureni, unde are o revelație despre existența lui Dumnezeu și despre consecințele acțiunilor sale.

Conștientizând că a uitat banii la cârciumă, decide că toți cei care îl pot prinde trebuie să moară, gândindu-se să-i omoare pe Ghiță și pe alții pentru a-și asigura propria supraviețuire.

Capitolul XVI

Pintea, Ghiță și Marți, împreună cu doi jandarmi, ajung la Moara cu noroc și îl văd pe Lică plecând. Într-o încercare de a se răzbuna, Ghiță intenționează să-și ucidă soția, pe care o consideră trădătoare.

Înainte de a putea comite actul, este surprins de Lică și Răuț, care îl împușcă. Ana moare alături de Ghiță, iar Lică, înconjurat de jandarmi, alege să se sinucidă.

În final, mama Anei se întoarce la han, descoperind măcelul și incendiul.

Plânge și concluzionează că acesta a fost destinul tragic al celor doi soți, evidențiind consecințele dramatice ale ambiției nesăbuite și ale influenței coruptive.

Moara cu noroc rezumat pe momentele subiectului

Expozițiunea

În expozițiune, cititorul este introdus în spațiul geografic al Transilvaniei, la hanul „Moara cu noroc”, situat la o răscruce de drumuri, unde Ghiță, împreună cu familia sa, decide să înceapă o nouă viață, urmând sfatul soacrei sale: „- Omul să fie mulțumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăția: ci liniștea colibei tale te face fericit”.

Aici, clientele hanului sunt diverse, de la porcari la ucigași plătiți, creând o atmosferă ambiguă și tensionată.

Intriga

Intriga se declanșează odată cu apariția lui Lică Sămădăul, un porcar bogat implicat în activități ilicite, care îl cooptează pe Ghiță în afacerile sale murdare.

Ghiță, împins de dorința de îmbogățire și de teama de Lică, acceptă să colaboreze, marcând începutul decăderii sale morale.

Desfășurarea acțiunii

Conflictul se amplifică pe măsură ce Ghiță devine tot mai implicat în lumea interlopă, îndepărtându-se de soția și copiii săi.

Tensiunea atinge cote maxime când Lică își exprimă dorința de a dansa cu Ana, soția lui Ghiță, care, deși reticentă, acceptă la încurajarea soțului ei.

Gelozia și suspiciunile lui Ghiță cresc, culminând cu protejarea lui Lică, deși este conștient de fărădelegile acestuia.

Punctul culminant

Ghiță acceptă să plece din calea lui Lică, crezând că acest lucru îi va permite să-l captureze mai târziu cu ajutorul banilor însemnați.

Ana, dezamăgită de Ghiță, îi cedează lui Lică, dar este ulterior respinsă. Într-un moment de răzbunare și trădare, Ghiță o ucide pe Ana, iar Răuț îl împușcă pe Ghiță, încheind tragic destinul familiei hangiului.

Deznodământul

Deznodământul operei revine la cuvintele bătrânei: „-Simțeam eu că nu are să iasă bine; dar așa le-a fost dat”, subliniind fatalitatea și ciclicitatea evenimentelor.

Singurii supraviețuitori ai tragediei sunt bătrâna și copiii, martori la pierderea totală provocată de lăcomie și corupție.