REZUMAT „Pădureanca”

de

în

A fost o dată într-un sat din Banat, în timpul unei epidemii de holeră, când o poveste dramatică a opțiunii a început să se desfășoare. În mijlocul acestei situații de criză, Busuioc, un bărbat bogat și puternic din Curtici, a decis să nu țină cont de măsurile de carantină impuse de stăpânire și a trimis doi oameni de încredere să aducă secerători dinspre munte, cunoscuți sub numele de pădureni.

Primul om trimis a fost Iorgovan, fiul lui Busuioc. El era însărcinat să aducă secerătorii, dar în același timp se confrunta cu o nehotărâre profundă în privința relației cu Simina. Iorgovan se simțea incapabil să-și exprime sentimentele față de ea, iar această nehotărâre îl chinuia într-un mod teribil.

Cel de-al doilea om trimis de Busuioc era Șofron, un slugăr loial și responsabil. El simțea nevoia de a-și găsi o soție și, în timpul călătoriei spre munte, începea să se gândească la posibilitatea de a-și găsi fericirea alături de o femeie.

Când Iorgovan ajunge în satul Zimbru pentru a o aduce pe Simina acasă, el o găsește singură și întristată. Amintirile despre perioada în care erau apropiați îl copleșesc, dar el nu reușește să-și exprime sentimentele în fața ei. Întoarcerea lui Iorgovan cu Simina și ceilalți secerători provoacă confuzie în casa lui Busuioc. Tatăl lui Iorgovan simte o atracție puternică față de Simina, ceea ce îl face să se gândească și mai mult la sentimentele sale.

În timp ce Iorgovan și Șofron discută despre relația lor cu Simina, Iorgovan recunoaște că nu dorește să se căsătorească cu ea, iar Simina își exprimă dorința de a fi cu Iorgovan. Tatăl ei, Neacșu, este nedumerit cu privire la viitorul lor. Neacșu îi reproșează lui Iorgovan că este indecis, iar Simina își exprimă satisfacția de a fi o servitoare și își protejează sentimentele de ochii lumii.

În timp ce lucrurile se complică din ce în ce mai mult, apare popa Furtună, un personaj înțelept și înzestrat cu înțelepciune. El îl sfătuiește pe Busuioc să lase lucrurile să se rezolve singure, dar Busuioc nu este de acord. El îi cere lui Iorgovan să se căsătorească cu Simina, dar ea amână decizia.

În mijlocul acestei tensiuni, un incident tragic are loc. Pupăză, un angajat al lui Busuioc, moare într-un accident și oamenii cred că sufletul lui va rătăci nealinat printre cunoscuți. Această tragedie aduce și mai multă confuzie și suferință în viața personajelor.

Popa Furtună angajează oameni pentru a lucra în curtea lui Busuioc, inclusiv pe Simina, ceea ce înfurie pe Iorgovan. Într-o discuție tensionată, Iorgovan se poartă brutal cu Simina, ceea ce o dezgustă. Într-o încercare de a pune lucrurile la punct, Simina merge la birtul satului cu Șofron pentru a-l confrunta pe Iorgovan. Ea acceptă să petreacă cu Iorgovan pentru a evita un scandal.

În același timp, Neacșu pleacă la Socodor, lăsând-o pe Simina să se bazeze pe Șofron. Simina se gândește la Iorgovan și la cuvintele tatălui ei, iar drama opțiunii devine tot mai evidentă.

Viața personajelor se complică și mai mult atunci când Popa Furtună vine la Curtici pentru a-i spune lui Busuioc despre moartea lui Neacșu. Aflând această veste, Busuioc îl încredințează pe Furtună cu grijirea lui Simina, dar nimeni nu îndrăznește să o informeze pe Simina despre moartea tatălui ei.

Simina rămâne la Socodor să aibă grijă de mormântul lui Neacșu și, în timp ce face acest lucru, își amintește cuvintele tatălui ei. Între timp, Busuioc cere ca Simina să fie nevasta lui Iorgovan, dar ea amână decizia. Răspunsul ei surprinde pe toată lumea.

În timp ce Iorgovan se află într-o stare deprimată și se îndreaptă spre Arad pentru a bea, popa Furtună crede că este mai bine că căsătoria nu se va întâmpla. Simina merge la Șofron și îi mărturisește că îl iubește și îi este teamă pentru viața lui Iorgovan. Apoi se întoarce la Iorgovan, care este grav rănit.

Simina și Șofron se confruntă cu faptul că sunt legați unul de celălalt, în timp ce Iorgovan își ia viața prin ardere. Aceasta reprezintă un moment dramatic și tragic al poveștii, iar Simina crede că Iorgovan și-a provocat singur moartea.

Ea se întoarce la Șofron și îi mărturisește că îl iubește, iar povestea se încheie cu această declarație de dragoste. În ciuda tuturor dificultăților și trăirilor intense, Simina și Șofron găsesc fericirea alături unul de celălalt, iar povestea lor ne amintește că, în cele din urmă, dragostea adevărată găsește întotdeauna o cale.