Enigma Otiliei rezumat

Enigma Otiliei este un roman obiectiv, de tip balzacian, scris de dramaturgul George Călinescu în anul 1938.

Enigma Otiliei rezumat pe scurt

„Enigma Otiliei”, opera lui George Călinescu, se deschide cu venirea lui Felix Sima în București, tânăr orfan încredințat de către Iosif Sima, „unchiului” său, Costache Giurgiuveanu.

Acesta din urmă este un bătrân bogat, iar Felix urmează să studieze medicina, trăind sub același acoperiș cu moș Costache.

Casa este plină de personaje:

Un alt personaj important în operă este Georgeta.

Otilia, fiica vitregă a lui Costache, îi atrage imediat atenția lui Felix, care se îndrăgostește de ea. Otilia îi sugerează lui Felix că dragostea nu este suficientă fără mijloace materiale, prin cuvintele „iubirea e un cuvânt mare, dar apoi vezi că singură n-ajunge”.

În paralel cu această poveste de dragoste neîmpărtășită, se desfășoară intrigile pentru moștenirea lui moș Costache.

Stănică Rațiu încearcă să profite de pe urma bătrânului, încercând chiar să-l declare bolnav pentru a-l manipula mai ușor.

Tentativele sale sunt dejucate de Pascalopol, care îi dezvăluie adevărul lui Costache. Scandalul erupt din dorința lui Costache de a o adopta pe Otilia ca fiică biologică provoacă furia Aglaei și tulburări în familia extinsă.

Relația dintre Felix și Otilia se adâncește, dar devine și mai complicată pe măsură ce Felix devine gelos pe Pascalopol.

Încercările lui de a-l îndepărta pe acesta din viața Otiliei eșuează, iar sentimentele lui devin și mai tumultuoase când Otilia decide să plece cu Pascalopol. Felix este devastat, realizând că iubește profund o femeie pe care, în realitate, nu o înțelege deloc.

Sănătatea lui moș Costache se deteriorează, iar după un episod de insolație necesitând liniște și odihnă, acesta se însănătoșește temporar. În acest timp, familia Tulea este alungată din casa lui Costache.

La moartea bătrânului, Otilia primește o sumă de bani, iar Costache îi lasă lui Pascalopol o sumă suplimentară pentru ea. Aflând de acești bani, Stănică plănuiește să-i fure, dar planurile sale sunt dejucate, iar moartea lui Costache vine ca un șoc, care îi precipită sfârșitul.

După moartea lui Costache, Stănică se lansează în politică după ce divorțează de Olimpia, Otilia se căsătorește cu Pascalopol și pleacă la Paris, iar Felix trece printr-un proces de maturizare accelerat de eșecul relației sale cu Otilia.

Ajunge un profesor universitar respectat și un om de știință recunoscut, conștientizând că sentimentele nu sunt suficiente pentru împlinirea într-o societate centrata pe valori materiale.

Într-o întâlnire tardivă cu Pascalopol, Felix află despre separarea acestuia de Otilia și revizitează locurile semnificative din trecutul său, confruntându-se cu amintirile și cu iluziile pe care și le-a făcut.

Romanul se încheie cu Felix revenind pe strada Antim, locul unde a început totul, experimentând o iluzie că îl vede pe moș Costache, o reflectare simetrică între începutul și sfârșitul narativului.

Aceasta reflectă circularitatea experienței umane și, în particular, a experienței lui Felix, marcată de iluzii, deziluzii și o permanentă căutare a sensului într-un univers dominat de enigme.

Citește și: Enigma Otiliei comentariu

Enigma Otiliei rezumat pe capitole

Capitolul I

În iulie 1909, Felix Sima, un tânăr student, ajunge în casa unchiului și tutorelui său, Costache Giurgiuveanu, unde o întâlnește pe Otilia, protejata lui Giurgiuveanu.

Felix dezvoltă sentimente romantice pentru Otilia deși nu este adoptată legal de Giurgiuveanu.

Familia este prezentată în timp ce joacă table, iar Felix face cunoștință cu Aglae Tulea, soția lui Simon Tulea, fiica lor Aurica, și cu Pascalopol, un moșier înstărit, interesat de Otilia.

Capitolul II

A doua zi, Felix îl întâlnește pe Marina, servitoarea, și este martorul unei cereri neobișnuite de împrumut de bani făcută de moș Costache, care suferă de zgârcenie.

Otilia se opune cererii, argumentând că nu este corect ca unchiul să împrumute bani de la Felix.

După un moment muzical și o privire asupra fotografiilor de familie, Otilia îi dezvăluie lui Felix istoriile membrilor familiei.

Capitolul III

Aurelia îl invită pe Felix să o viziteze și îl informează despre comportamentul negativ al familiei Tulea față de Otilia.

Meditarea lui Titi, nepotul lui Aglae, devine o provocare pentru Felix, care este dezinteresat de Avansurile lui Aurica, având sentimente pentru Otilia.

Capitolul IV

Pe măsură ce Felix se obișnuiește cu viața în noua sa casă, el încearcă fără succes să împrumute bani de la moș Costache. Otilia devine principala sa sursă de sprijin financiar.

Invitația lui Pascalopol la casa sa marchează începutul unei schimbări în percepția lui Felix despre moșier.

Capitolul V

Olimpia și Stănică Rațiu sosesc în vizită. Stănică, un oportunist, refuză să o ia de soție pe Olimpia din cauza lipsei zestrei.

El încearcă să împrumute bani de la Otilia și de la Pascalopol, folosindu-se de pretextul unei boli de inimă pentru a câștiga simpatia și bunurile lui Simion.

Capitolul VI

Otilia și Felix vizitează moșia lui Pascalopol, unde relația lor se aprofundează, iar Felix începe să simpatizeze cu moșierul.

Această escapadă este umbrită de vestea că Olimpia și Stănică s-au căsătorit, dar copilul lor a murit din cauza neglijenței.

Capitolul VII

Felix își continuă studiile de medicină în ciuda presiunilor familiei. Stănică Rațiu încearcă să saboteze relația dintre Otilia și Pascalopol.

Titi face avansuri nedorite către Otilia, iar conflictul cu Aglae escaladează până când Otilia îl forțează pe moș Costache să aleagă între ea și sora lui.

Capitolul VIII

Felix îi mărturisește iubirea lui Otiliei și își exprimă dorința de a începe o relație romantică.

Deși Otilia pare să împărtășească sentimentele lui Felix, îi cere să aștepte. Titi se căsătorește, dar se desparte rapid, marcând un alt eșec amoros în familia extinsă.

Capitolul IX

Felix face un acord financiar riscant cu moș Costache pentru a impresiona și câștiga afecțiunea Otiliei.

Pascalopol se oferă să suporte cheltuielile adopției Otiliei de către moș Costache, un plan care este rapid sabotat de Aglae, după ce află de la Stănică.

Capitolul X

Un bilet anonim îi sfătuiește pe Costache să nu o adopte pe Otilia.

Felix descoperă că Otilia a plecat la moșia lui Pascalopol, iar dezamăgit, acceptă invitația lui Stănică de a întâlni o prostituată de lux, marcând începutul unei relații complexe și contradictorii.

Capitolul XI

Simion Tulea, îngrijorat de starea sa de sănătate, este convins că suferă de o tulburare psihică, deși medicul nu identifică nicio problemă.

Stănică îl manipulează pe Costache să renunțe la ideea de a-i lăsa moștenire lui Otilia, temându-se că va pierde accesul la averea bătrânului.

Felix începe o relație cu Georgeta, prostituata recomandată de Stănică, dezvoltând sentimente contradictorii față de ea.

Capitolul XII

Otilia, plecată la Paris cu Pascalopol, îi trimite lui Felix o carte poștală.

Între timp, Felix și Costache finalizează vânzarea unei proprietăți într-o încercare de a preveni sabotajul lui Stănică.

Starea de sănătate a lui Simion se înrăutățește rapid, iar indiferența celorlalți membri ai familiei față de suferința lui devine tot mai evidentă.

Capitolul XIII

Relația dintre Olimpia și Stănică este explorată mai detaliat, dezvăluind dinamica toxică dintre ei. Georgeta îi revelează lui Felix că Titi s-a îndrăgostit de ea și dorește să o ia de soție.

Costache plănuiește să vândă unele proprietăți pentru a-i oferi Otiliei partea ei din moștenire, dar Stănică își schimbă tactica și încearcă să câștige încrederea fetei.

Capitolul XIV

Felix discută cu Weissmann, un coleg de facultate, despre diverse subiecte academice.

În timp ce este reținut în casă de Costache, sub pretextul unor lucrări, Felix descoperă că bătrânul ascundea bani sub podea.

La cină, Stănică îi spune lui Costache o poveste despre un avar care și-a pierdut averea într-un incendiu, sperând să-l sperie.

Capitolul XV

Simion începe să se creadă Iisus Hristos, iar Weissmann îl încurajează în această iluzie, sugerând că lumea are nevoie de învățăturile sale. În cele din urmă, este internat în spital cu acordul Aglaei. Felix îl surprinde pe Stănică căutând prin casă, posibil în căutarea banilor ascunși de Costache.

Capitolul XVI

Stănică Rațiu vizitează familia sa extinsă, inclusiv mătușa Agripina, evidențiind tensiunile și neînțelegerile din cadrul acesteia.

Întoarcerea acasă îl confruntă cu o atmosferă rece din partea soției sale, Olimpia, determinându-l să ia în considerare divorțul. Acest capitol explorează mai adânc relațiile disfuncționale și egoismul care caracterizează personajele.

Capitolul XVII

Felix descoperă că Otilia s-a întors acasă. Întâlnirea lor este întreruptă de apariția lui Stănică, însoțit de Aurelia.

În ciuda tratamentului rece primit din partea familiei, Otilia aduce daruri pentru toți, arătând o generozitate și o bunătate contrastante cu atitudinea celorlalți.

Discuția dintre Felix și Pascalopol dezvăluie noi zvonuri rău intenționate răspândite de Stănică, care sugerează un motiv întunecat pentru călătoria lui Otilia la Paris.

Capitolul XVIII

Moș Costache suferă un atac, iar sora sa, Aglae, își exprimă dorința ca acesta să moară pentru a avea acces la averea lui.

Chiar dacă starea bătrânului nu este critică, acțiunile lui Aglae și Stănică agravează situația.

Într-un gest de generozitate final, Costache îi mărturisește lui Pascalopol intenția de a lăsa o sumă mare de bani pentru Otilia, dar nu reușește să-și ducă planul la îndeplinire înainte de moarte.

Capitolul XIX

Costache încearcă să ignore presiunile morții, consultând medici și chemând preotul pentru a binecuvânta casa, dar eforturile sale sunt zadarnice în fața oportunistismului și cruzimii familiei.

Aurica, obsedată de ideea căsătoriei, încearcă să-l seducă pe Weissmann, care își dă seama de intențiile ei și îi mărturisește că nu este interesat de căsătorie.

Capitolul XX

Stănică încearcă să o manipuleze pe Otilia pentru a-l încuraja pe Felix să se căsătorească cu Lili Rațiu, o fată pe care acesta nu o iubește.

Felix, totuși, își reafirmă iubirea pentru Otilia, respingând propunerea. În ultimele momente ale vieții lui Costache, acesta încearcă să asigure viitorul financiar al Otiliei, dar planul său eșuează datorită intervenției rapide a lui Stănică și Aglae, care grăbesc moartea bătrânului.

După înmormântare, averea lui Costache revine Aglaei, iar Stănică păstrează banii ascunși. Otilia propune o relație neconvențională lui Felix, care refuză, iar ea dispare a doua zi, plecând la Paris cu Pascalopol.

Ani mai târziu, Felix, devenit un medic respectat, află că Otilia s-a căsătorit și a divorțat de Pascalopol, mutându-se la Buenos Aires.