Caracterizare Simion din Enigma Otiliei

Caracterizare Indirectă

Simion Tulea, soțul Aglaei și cumnatul lui Costache Giurgiuveanu, este un personaj secundar și masculin în „Enigma Otiliei” de George Călinescu, având un statut social definit prin calitatea de pensionar și fost mecanic.

Caracterizarea sa se desfășoară preponderent indirect, revelând o personalitate complexă și perturbată. Accentul este pus pe instabilitatea sa psihică, ilustrată de comportamente și stări emoționale fluctuante.

De exemplu, deși aparent blând și chiar considerat stupid, Simion poate deveni brusc agresiv, „dezgropând morții” și provocând scandal, în timp ce familia alege să rămână tăcută („Simion, omul așa de blând și părând chiar stupid, care broda, cu o boroboadă în spate, avea din când în când toane […] și atunci dezgropa morții. Făcea scandal, și toată lumea din casă tăcea.”).

În trecut, a fost un om diferit, cu o viață agitată, implicând aventuri amoroase și scandaluri („Simion fusese în tinerețe alt om decât cel care se vedea, avusese o viață agitată, aventuri de dragoste, scandaluri”).

În prezent, este afectat de senilitate, care îl duce treptat spre o nebunie completă. Episoadele sale critice includ momente în care se identifică cu Iisus Hristos, susținând că a înviat („Ieri am înviat”).

Comportamentul său excentric include copierea ilustrațiilor de pe cărți poștale pentru a crea tablouri și lucrul la fețe de perne decorativ, arătând o tentativă de a-și umple timpul („Tata lucrează de mult perne de etamină, ca să-și omoare timpul, explică Aurica, face lucruri foarte frumoase […] Tata și pictează.”).

Simion experimentează și crize de melancolie sau agitație, precum și obsesii periodice, de obicei legate de alimente.

Destinul său este unul tragic, evoluând spre o nebunie totală, ceea ce conduce la internarea sa într-un sanatoriu, unde este uitat de familie și de cei apropiați.

Caracterizare Directă

Caracterizarea directă a lui Simion este oferită prin descrierea fizică făcută de Felix, tânărul protagonist.

Este prezentat ca un „bărbat în vârstă, cu papuci verzi în picioare și cu o broboadă pe umeri”, evidențiindu-se printr-o vestimentație excentrică ce reflectă problemele sale psihice.

De asemenea, poartă mustăți „pleoștite și un mic smoc de barbă”, semn al neglijenței sale personale.

În ansamblu, Simion Tulea este un personaj complex, a cărui viață și personalitate sunt marcate de instabilitate psihică și comportament excentric, ce se reflectă atât în interacțiunile cu ceilalți, cât și în auto-percepția sa alterată.

Această combinație de caracterizare directă și indirectă îl conturează ca pe un personaj memorabil în universul romanului „Enigma Otiliei”.

Citește și: Enigma Otilie comentariu

Toate personajele din opera

În romanul Enigma Otiliei există o sumedenie de personaje.

Mai jos găsiți caracterizările fiecărui personaj important prezent în operă: