Caracterizare Paraschiv Moromete

Caracterizare directă

Paraschiv Moromete, cel mai mare dintre copiii lui Moromete din prima căsnicie, este un personaj secundar, masculin, individual în romanul „Moromeții” de Marin Preda.

Se remarcă prin autoritatea pe care o exercită asupra fraților săi, Achim și Nilă, având capacitatea de a-i influența și de a-i convinge să ia anumite decizii, precum cea de a pleca de acasă.

Această influență este consolidată de Guica, sora lui Ilie Moromete, care îi împărtășește ura față de Catrina, a doua soție a tatălui lor.

Paraschiv manifestă o ură profundă față de Catrina, care s-a cuibărit în el încă de când mama sa naturală a murit („Paraschiv ridică fruntea și-o privi pe femeie cu o ură cuibărită în el de pe vremea când mama lui bună murise”).

Caracterizare indirectă

Prin acțiunile și atitudinea lui Paraschiv, se desprind mai multe trăsături de caracter relevante.

Disprețul său față de viața la țară și dorința de a avea un trai mai bun în București reflectă un spirit independent și o nemulțumire profundă față de condițiile de viață impuse de tatăl său („Dă-le-n iacacine de fete!”).

Nemulțumirea lui Moromete față de Paraschiv este evidentă, protagonistul considerând că fiul său nu își asumă responsabilități adulte, cum ar fi căsătoria sau gândirea la viitor („Văz că Paraschiv ăsta, degeaba a făcut armata.

Nu se însoară, nu se gândește la nimic…”). De asemenea, resentimentele lui Paraschiv față de tatăl său, considerând că a fost exploatat și că a trăit o viață întreagă sub autoritatea acestuia, se manifestă prin declarații dure și acuzații la adresa lui Moromete („— Am ajuns bătaia ta de joc; după ce că ți-am muncit o viață întreagă, nici să dormim nu ne lași!”).

În concluzie, caracterizarea lui Paraschiv Moromete este complexă, combinând elemente de caracterizare directă și indirectă, care îl dezvăluie ca fiind un personaj cu convingeri puternice, nemulțumit de condițiile sale de viață și în căutarea unei vieți mai bune, departe de influența și autoritatea tatălui său.

Citește și: Moromeții comentariu

Toate personajele din romanul „Moromeții”

În romanul Moromeții există o sumedenie de personaje.

Mai jos găsiți caracterizarea fiecărui personaj important prezent în operă: