Caracterizare Nilă Moromete

Caracterizare directă

Nilă Moromete, fiind al doilea dintre cei trei fii ai lui Moromete, născuți înainte de căsătoria acestuia cu Catrina, este prezentat ca un personaj secundar, masculin, individual în romanul „Moromeții” de Marin Preda.

Descrierile directe ale lui Nilă în text scot în evidență diferitele aspecte ale personalității și situațiilor prin care trece acesta.

Un moment semnificativ este când Moromete îi cere părerea în legătură cu dorința lui Niculae de a merge la școală, moment în care Nilă este surprins și confuz: „— Nilă, zise Moromete cu un glas moale pe care fiul nu îl cunoștea. Tu ce zici, mă, să se ducă ăla cu oile la București?”

Acesta rămâne într-o „tăcere încărcată de zăpăceală și de uimire”, ceea ce evidențiază neobișnuința lui Nilă de a fi întrebat sau de a-și exprima opinia în fața tatălui său.

Caracterizare indirectă

Prin acțiunile și comportamentul său, Nilă Moromete oferă o caracterizare indirectă mult mai detaliată.

Deși apare adesea alături de frații săi, creând impresia unui personaj colectiv, „Paraschiv, Nilă și Achim nu erau din firea lor niște copii tăcuți, moi ori lipsiți de veselie.”, el deține o personalitate distinctă.

Poziția lor la masă, „spre partea dinafară a tindei”, sugerează dorința de a se rupe de satul natal și de a căuta un trai mai bun.

În ciuda acestei dorințe comune, Nilă se diferențiază de frații săi prin lipsa sa de inițiativă și de siguranță. Acest lucru este evident înainte de fuga fraților, când Nilă are o mică ezitare și chiar el sabotează încercarea de a pleca cu caii alături de Paraschiv.

Din descrierea „După felul cum ținea capul în jos se vedea că nu e obișnuit să-l pună, acest cap, la întrebări așa de grele”, se poate deduce că Nilă nu împărtășește inteligența strălucită a lui Niculae sau siguranța de sine a lui Paraschiv și Achim.

În cele din urmă, Nilă este singurul dintre frații din prima căsnicie a lui Moromete a cărui moarte este surprinsă în roman, un detaliu care subliniază fragilitatea și vulnerabilitatea sa în cadrul familiei și în viață în general.

În concluzie, Nilă Moromete este portretizat ca un personaj complex, prin intermediul caracterizării directe și indirecte, reflectând dificultățile și provocările cu care se confruntă în contextul familial și social din „Moromeții”.

Citește și: Moromeții comentariu

Toate personajele din romanul „Moromeții”

În romanul Moromeții există o sumedenie de personaje.

Mai jos găsiți caracterizarea fiecărui personaj important prezent în operă: