Călin Nebunul – rezumat

de

în

Mihai Eminescu este recunoscut ca unul dintre cei mai importanți scriitori clasici ai literaturii române. Este cunoscut în special pentru poezia sa, dar a avut și contribuții semnificative în proză, atât filosofică, cât și fantastică. Una dintre operele sale celebre este basmul intitulat „Călin Nebunul” care face parte din colecția sa de basme.

Basmul începe cu povestea unui împărat care avea trei fiice frumoase, dorite de mulți bărbați, dar pe care el nu le dădea în căsătorie. Fiicele au fost răpite de trei zmei, iar împăratul a promis să le dea de soții pe cele trei fete aceluia care le-ar aduce înapoi acasă.

Într-un sat trăia un om cu trei băieți, dintre care unul era considerat nebun. Cei trei băieți au decis să meargă în căutarea fetelor, iar și Călin Nebunul a vrut să meargă cu ei. Ei au făcut un arc și au tras să vadă unde va poposi săgeata. Când a tras Călin Nebunul, au ajuns să meargă trei luni. În timpul călătoriei, au avut de înfruntat zmei și au reușit să îi învingă pe toți.

Călin Nebunul a reușit să aducă înapoi fetele împăratului și a fost răsplătit pentru curajul său. În cele din urmă, basmul se încheie cu Călin Nebunul căsătorindu-se și având o nuntă fericită.

Basmul „Călin Nebunul” ilustrează elemente specifice genului epic, cum ar fi lupta dintre bine și rău, personajele fantastice și cifrele magice. Aceste caracteristici evidențiază apartenența basmului la genul literar al epicii.