La aniversară de Mihai Eminescu – rezumat

de

în

La aniversară” este o nuvelă scrisă de Mihai Eminescu în anul 1875, care explorează tema dragostei și surprinde primul sărut ca o experiență erotică inițiatică. Acțiunea se învârte în jurul tânărului Elis, poreclită Cleopatra sau Trolla, în vârstă de 14 ani, și a lui Ermil, cunoscut și sub numele de Gajus Iulius Caesar Octavian August și Bertrand, un tânăr de 18 ani. Cei doi verișori se întâlnesc la petrecerea organizată cu ocazia zilei de naștere a lui Ermil, iar relația lor este tensionată deoarece Elis nu-i aduce niciun cadou acestuia, deși el îi dăruise păpuși la fiecare aniversare.

După petrecere, Ermil îi mărturisește lui Elis sentimentele pe care le are pentru ea, iar între cei doi are loc un schimb de replici în care fata îi spune că relația lor nu poate avea un final fericit și că ar fi mai bine să rămână doar prieteni. Ulterior, Elis îi aduce cadoul lui Ermil, care constă într-o cutie ce conține mai multe obiecte. Printre păpușile pe care el i le dăruise la aniversările anterioare, Ermil găsește un bilet cu o declarație de dragoste.

Această narațiune eminesciană are o valoare simbolică importantă, reprezentând cuplul ca o analogie a lui Cezar și Cleopatra, simbolizând ideea predestinării în dragoste, care depășește limitele temporale ale existenței umane.