Jar de Liviu Rebreanu – rezumat

de

în

Romanul „Jar” a fost publicat inițial împreună cu un alt roman al lui Rebreanu, intitulat „Amândoi”. Criticul literar George Călinescu l-a numit „romanul sinuciderii”, deoarece nu a fost apreciat la fel de mult ca alte romane ale scriitorului. Principalul subiect al romanului este suferința din dragoste.

Acțiunea se învârte în jurul cuplului Liana-Dandu. Liana este o tânără studentă ambițioasă, frumoasă și energică, care își dorește să-și construiască un viitor prin forțe proprii. Dandu este un locotenent de aviație, de care Liana nu se îndrăgostește imediat din cauza comportamentului său perceput drept brutal. Cu toate acestea, în final, fata se îndrăgostește de el și își petrece nopțile cu el, mințindu-și părinții. Tatăl ei este deranjat de noul ei stil de viață și discuția aprinsă pe care o au schimbă radical relația Lianei cu tatăl ei.

Un eveniment important are loc la nunta fratelui Lianei, unde Dandu o amenință pe Liana că se va împușca dacă ea îl va părăsi pentru altcineva. Apoi, apare o așa-zisă „concurentă” pentru Liana în persoana cumnatei sale, Angela, care se îndrăgostește de Dandu. Cei doi se despart, iar în final, Dandu se logodește cu Angela, iar Liana devine iubita lui Alistar.

Liana încearcă să-l aducă pe Dandu înapoi, dar acesta întârzie să revină alături de ea. În final, Liana se sinucide chiar cu pistolul pe care l-a luat de la Dandu, în încercarea de a-l feri pe acesta de soarta crudă. Acest gest radical a fost făcut chiar cu o noapte înainte de nuntă, iar toți ceilalți au pus tragedia pe seama problemelor pe care Liana le avea la facultate, fără să cunoască durerea din sufletul fetei.

Astfel, romanul „Jar” ilustrează puterea pe care suferința din dragoste o poate avea asupra vieții umane. În cazul cuplului Liana-Dandu, suferința din dragoste zdruncină destinul unei tinere care părea să aibă un viitor strălucit alături de cel pe care-l iubea. Așa cum a declarat însuși Rebreanu în romanul de față, „iubirea nu este un târg: te iubesc pentru că mă iubești. Iubirea este o certitudine: te iubesc pentru că te iubesc”.