Ivan Turbincă – rezumat

de

în

Povestea „Ivan Turbinca” este o naratiune plină de surprize și umor, scrisă de Ion Creangă. Începe cu prezentarea personajului principal, Ivan, un fost soldat rus care acum se bucură de pensie. În timpul unei călătorii, Ivan are un întâlnire neașteptată cu Dumnezeu și Sfântul Petru, cei doi fiind deghizați în cerșetori. Ivan, fiind un om milostiv, le oferă ultimii săi bani, fără să știe cine sunt în realitate.

După ce își dau de gol identitatea, Dumnezeu și Sfântul Petru îi returnează banii lui Ivan ca recompensă pentru bunătatea sa. În semn de mulțumire, Ivan îi cere lui Dumnezeu să binecuvânteze turbinca lui, un fel de sac special, care îi permite să prindă orice dorește. Dumnezeu îi îndeplinește dorința și îi spune lui Ivan să meargă să slujească la poarta Raiului după ce se va sătura de umblatul prin lume.

Urmând indicațiile divine, Ivan ajunge la un boier zgârcit, care îl trimite să doarmă într-o casă bântuită. Ivan își folosește turbinca pentru a prinde dracii care bântuie casa, inclusiv pe șeful lor, Scaroschi. A doua zi, el arde dracii în fața unei mulțimi și se îndreaptă spre poarta Raiului, pregătit să-și continue slujba divină.

Ajuns la poarta Raiului, Ivan se arată curios în legătură cu viața din Rai și întreabă pe Sfântul Petru dacă există femei, lăutari și vodcă acolo. Aflând că aceste lucruri se găsesc doar în Iad, Ivan hotărăște să meargă acolo. Cu toate acestea, dracii din Iad îl alungă, considerându-l prea bun pentru a fi în Iad.

Întors la poarta Raiului, Ivan se întâlnește cu Moartea. De fiecare dată când Moartea încearcă să vorbească cu Dumnezeu, Ivan transmite mesaje false pentru a o amuza. Drept pedeapsă pentru această farsă, Dumnezeu îi ia turbinca și îl trimite pe Ivan înapoi pe pământ ca muritor.

Neacceptând această pedeapsă, Ivan construiește o raclă în care să moară liniștit. Cu toate acestea, când Moartea vine să-l ia, Ivan o păcălește, o închide în racla pregătită de el și o aruncă pe un râu. Astfel, Ivan reușește să evadeze de sub jugul Morții și să-și continue aventurile.

Această poveste plină de încurcături și surprize explorează teme satirice și se încadrează în tradiția povestirilor populare românești și europene. Ne poartă într-o călătorie alături de Ivan, în care acesta explorează diferite lumi și se confruntă cu personaje fantastice. Povestea ne arată că, uneori, chiar și cele mai neașteptate personaje pot avea puteri nebanuite și că umorul și fantezia pot învinge chiar și cele mai mari obstacole.