Grigore Alexandrescu – viața și operele poetului român

de

în

Grigore Alexandrescu a fost un poet și fabulist român.

Grigore Alexandrescu - portret
Grigore Alexandrescu – portret

Viața lui Grigore Alexandrescu

Grigore Alexandrescu, născut pe 22 februarie 1810 în Târgoviște, și-a început viața într-un context modest, fiind al patrulea copil al vistiernicului Mihai Alexandrescu și al Mariei Fusea.

După pierderea părinților în 1827, s-a mutat la București, unde, datorită inteligenței sale deosebite și memoriei extraordinare, a fost înscris la școala de limba franceză a lui Jean-Alexandre Vaillant, care ulterior a fost inclusă în școala „Sf. Sava”. Aici l-a întâlnit pe Ion Ghica și a făcut cunoștință cu Ion Heliade Rădulescu, care i-a publicat primele poezii​.

Creativitatea lui Alexandrescu se remarcă printr-o profundă reflecție romantică, manifestată în poezii și fabule ce exprimă neliniștile conștiinței și speranța, îmbinând meditația cu satira și reflecția gravă​​.

Deși a scris și poezii lirice sub influența lui Lamartine, Alexandrescu este cel mai cunoscut pentru fabulele sale, în care adevărul este mascat din cauza cenzurii, fiind considerat ultimul mare fabulist român​.

Dincolo de contribuția sa literară, viața lui Alexandrescu a fost marcată de dificultăți și provocări, inclusiv o perioadă în armată, demisie urmată de funcții mărunte și chiar detenție din cauza scrierilor sale.

A fost membru al Asociației Literare a României și a ocupat temporar funcția de director al Departamentului Cultelor și Instrucțiunii Publice în timpul domniei lui Al. I. Cuza​.

În ultima parte a vieții, Alexandrescu a suferit de probleme mintale, trăind în sărăcie până la moartea sa pe 25 noiembrie 1885 în București.

Despre el, Vasile Alecsandri a scris cu tristețe, deplângând uitarea și nepăsarea cu care era tratat cel mai de seamă fabulist român​.

Operele lui Grigore Alexandrescu

Operele sale, printre care se numără „Poezii” (1832), „Fabule” (1832) și „Meditații, elegii, epistole, satire și fabule” (1863), reflectă evoluția ideilor și expresiei sale literare, plasându-l ca precursor al lui Mihai Eminescu în poezia de meditație​​.

Grigore Alexandrescu a combinat clasicismul cu romantismul, prefigurând astfel marile teme și stiluri ale literaturii române moderne.