Ca peștele în copac – rezumat

de

în

Romanul „Ca peștele în copac” este o carte pentru copii și adolescenți scrisă de Lynda Mullaly Hunt, o autoare americană. A fost publicată pentru prima dată în 2015 și a apărut în limba română în 2016. Cartea povestește despre o fetiță care suferă de dislexie, oferind cititorilor o perspectivă asupra problemelor specifice acestui diagnostic, atât în ceea ce privește educația, cât și din punct de vedere social.

Protagonista, Ally, este o elevă de clasa a șasea care suferă de dislexie. Deși este foarte inteligentă, ea se confruntă cu dificultăți în citire din cauza acestui diagnostic. Problemele ei sunt accentuate de faptul că trebuie să se mute des din cauza serviciului tatălui ei, schimbând mereu școlile.

La școală, Ally încearcă să evite activitățile care implică cititul și scrisul, încercând să-și ascundă problema, dar viața ei ia o turnură pozitivă când își întâlnește noul profesor, domnul Daniels. Acesta își dă seama de problema ei și își adaptează metodele de predare pentru a o ajuta să învețe mai ușor. Cu ajutorul lui, Ally își câștigă încrederea în sine și își face doi prieteni noi.

Pe parcursul cărții, Ally progresează în citit și își găsește locul în grupul său de prieteni. În plus, este aleasă președintă a clasei, ceea ce o aduce în atenția unei fete invidioase, Shay. Împreună cu prietenii ei, Ally învață să se apere și să-și susțină drepturile.

Cartea subliniază importanța profesorilor în viața copiilor cu dificultăți de învățare, evidențiind relația specială dintre Ally și domnul Daniels. Prin susținerea și încurajarea constantă a cadrelor didactice, chiar și cele mai dificile probleme pot fi depășite. „Ca peștele în copac” reprezintă un apel la conlucrarea între elevi și profesori pentru a îmbunătăți situația învățării și a oferi fiecărui copil șansa de a-și atinge potențialul maxim.