Zaharia Herdelea, personaj secundar, masculin și individual din romanul Ion de Liviu Rebreanu, reprezintă învățătorul satului Pripas și capul propriei familii.
În contextul unui sat tradițional românesc, Herdelea se bucură de un statut social înalt, fiind pe aceeași treaptă cu preotul în ceea ce privește respectul comunității.
Caracterizare directă
Este văzut de soția sa ca un „învățător cu mult viitor în Lechința”, ilustrând speranța și încrederea pe care o inspiră ca profesional.
Însă, chiar și cu strădaniile de a-și menține integritatea, Herdelea nu este „scutit” de slăbiciuni umane, precum trufia și minciuna.
„— Fii pe pace, nevastă, îi zise Herdelea trufaș, că nu scapă nici sfinția sa cu mâna goală din comedia asta!”
Zaharia Herdelea exemplifică trufia adresându-se soției în acest fel.
Minciuna și frica de consecințe îl determină să se gândească să ascundă adevărul, chiar dacă în final își reia poziția.
„Herdelea simți o săgeată prin inimă auzind vestea și mai ales amenințarea judecătorului. De frică se gândi un moment să mărturisească copistului că el e autorul plângerii […] Dar își luă seama repede.”
Herdelea se simte frământat dupa ce a mințit
Caracterizare indirectă
Demonstrând empatie și dorința de a ajuta, Herdelea îl sprijină pe Ion chiar din copilărie, fără a ține cont de posibilele greșeli ale acestuia.
Această atitudine este evidentă atunci când, deși Ion comite fapte mai grave odată ajuns adult, Herdelea îl apără, indicând un posibil instinct de autoconservare, dar și o înclinație spre justiție și corectitudine:
„Ba Herdelea a alergat și s-a zbătut până ce l-au iertat și de cei trei zloți, fiindcă băiatul era silitor și cuminte”
Primul citat care demonstrează posibilul instinct de autoconservare dar și înclinația sa spre justiție și corectitudine
„Cum ajunse acasă, strigă pe Ion și-i povesti ce-a auzit, având grijă să-i reamintească foarte grav că, orice l-ar întreba comisiunea, el să spună sus și tare că jalba i-a scris-o un domn de la Bistrița”.
Al doilea citat care demonstrează posibilul instinct de autoconservare dar și înclinația sa spre justiție și corectitudine
Pe lângă portretul personal și profesional, Zaharia Herdelea este dedicat apărării drepturilor etnicilor români din Ardeal, ceea ce adaugă o dimensiune suplimentară caracterului său, îmbinând datoria civică cu cea profesională și personală.
Concluzie
În concluzie, Zaharia Herdelea este un personaj complex, care îmbină integritatea, slăbiciunile umane și datoria civică într-un mod care reflectă atât caracterul individual cât și pe cel colectiv, oferind o imagine detaliată a unui învățător dedicat comunității și valorilor naționale.
Caracterizări personaje din romanul Ion:
- Caracterizare Ion
- Caracterizare Ana
- Caracterizare Florica
- Caracterizare Vasile Baciu
- Caracterizare Zenobia
- Caracterizare Titu Herdelea
- Caracterizare George Bulbuc
- Caracterizare preotul Belciug
- Caracterizare Savista
- Caracterizare Zaharia Herdelea
- Caracterizare Laura
- Caracterizare Ghighi
Citește și: Ion de Liviu Rebreanu comentariu