Titlul lucrării este „Boierul și Păcală” și aparține celebrului scriitor Ioan Slavici. Deși este cunoscut pentru romanele și nuvelele sale, acesta a colaborat și la revista umoristică „Gura satului”, unde a publicat o serie de povești și snoave inspirate din creația populară. Printre acestea se numără și „Boierul și Păcală”.
Snoava îl are ca protagonist pe Păcală, un personaj faimos în creațiile populare românești. În poveste, Păcală se află la marginea unei păduri și zărește o trăsură venind spre el. Atunci, el ia o bucată din trunchiul unui copac și o îndreaptă în sus, pentru a atrage atenția drumeților. Trăsura oprește lângă el, iar Păcală observă că în ea se aflau un boier și soția acestuia. Trăsura cu mulți cai era condusă de vizitiu.
Boierul îl întreabă pe Păcală ce face în pădure, iar acesta răspunde că așteaptă ca trunchiul să se odihnească, după care urmează să-l ducă acasă. La rândul său, și Păcală dorește să știe încotro se îndrepta boierul. În mod surprinzător, boierul îi destăinuie, încrezător, că se afla în căutarea unui om pe nume Păcală, despre care auzise că-i păcălea pe ceilalți, astfel încât dorea și el să fie păcălit.
Auzind acestea, protagonistului îi vine pe loc o idee. Ingenios, îi spune boierului că el era Păcală, dar nu-l putea păcăli, fiindcă își uitase acasă „păcălitorul”. Atunci, îl roagă pe boier să-l aștepte în pădure și să-i împrumute trăsura lui, ca să ajungă mai repede acasă după „păcălitor”. Credul, boierul coboară din trăsură, iar Păcală pleacă bucuros, fără a se mai întoarce.
A doua zi, trece prin pădure un om, care-l zărește pe boier așteptând. Curios, îl întreabă pe cine aștepta acolo și de ce, iar boierul povestește cum Păcală plecase acasă pentru a aduce păcălitorul, iar el aștepta să fie păcălit. Amuzat, trecătorul îl trezește la realitate pe boierul naiv, dezvăluindu-i că tocmai fusese păcălit.
Astfel, „Boierul și Păcală” este o snoavă care prezintă o întâmplare hazlie, cu accent pe defectele umane. Opera se încadrează în categoria snoavelor sociale, construită pe raportul dintre stăpân și supus, precum și pe cel dintre bogăție și sărăcie.