Vrem să vă dăruim câte o fereastră – rezumat

de

în

„Vrem să vă dăruim câte o fereastră” reprezintă un scurt spectacol de teatru scris de celebrul dramaturg român Matei Vișniec. Cunoscut pentru piesele sale de teatru absurd, Vișniec demonstrează în această piesă că este capabil să creeze și opere destinate copiilor.

Piesa este compusă dintr-un singur act și patru scene, avându-i ca protagoniști pe Radu, Eliza și Doinița, trei copii care se află în drum spre școală. Ei intră în scenă citind, dar renunță imediat la cărțile pe care le țineau în mâini, adresându-se direct spectatorilor pentru a le povesti despre cum au ajuns să se rătăcească în bibliotecă.

În timp ce încep să plouă, copiii se refugiază în fața unei biblioteci, unde descoperă că înăuntru se aflau numai cărți și nicio fereastră. Într-o atmosferă onirică, cei trei se plimbă prin bibliotecă, încercând să-și facă un selfie, dar constatând că nu au semnal la telefon. Această scenă arată înstrăinarea copiilor de cărți și de frumusețea lecturii.

În cele din urmă, cei trei copii realizează că biblioteca avea, de fapt, ferestre, iar fiecare carte reprezenta o fereastră către o altă lume. Ei se îndreaptă către ieșire, continuând să citească și exprimându-și intenția de a le dărui acele cărți și „câte o fereastră” publicului.

În final, „Vrem să vă dăruim câte o fereastră” este un îndemn la lectură, adresat atât copiilor, cât și adulților, subliniind importanța transmisiei pasiunii pentru lectură și încurajarea reciprocă în dezvoltarea acestei pasiuni.