Vine vacanța cu trenul din Franța – rezumat

de

în

Lansată în 2022, „Vine vacanța cu trenul din Franța” este o carte scrisă de Adina Popescu, destinată adolescenților. Aceasta este a doua carte inspirată din copilăria autoarei, după „Opt povestiri de pe Calea Moșilor”. În această carte, Adina împărtășește experiențele pe care le-a trăit în timpul vacanțelor copilăriei sale.

Cartea este împărțită în trei părți: „La munte”, „La mare” și „În orice împrejurare”. Aceste titluri reflectă mediile în care Adina obișnuia să-și petreacă vacanțele alături de familia sa. De obicei, plecau la munte sau la mare împreună, iar în unele cazuri, chiar și pentru o singură zi, într-o aventură cu trenul.

Vacanțele la munte se petreceau adesea în Sinaia, unde găseau trasee montane și o gazdă care îi primea în mod regulat. Cu toate acestea, într-un an, gazda obișnuită nu a fost disponibilă și au fost nevoiți să se cazeze la o altă femeie, care nu le-a plăcut deloc. La mare, familia primea bilete gratuite pentru sejururi la diferite stațiuni, iar uneori primeau și bonuri valorice pentru a mânca în afara hotelului.

Secțiunea „În orice împrejurare” prezintă călătorii prin țară și portretele bunicilor. Adina își amintește de o vizită la casa unei colege de serviciu a mamei sale, unde a avut parte de experiențe neașteptate în mediul rural. De asemenea, cartea explorează și vacanțele petrecute la Cluj, unde Adina se simțea mai bine decât în București.

„Vine vacanța cu trenul din Franța” oferă o privire detaliată asupra vieții din România anilor ’80, un deceniu dificil sub regimul politic ceaușist. Cartea surprinde realitățile specifice acelei perioade și modul în care oamenii au făcut față măsurilor de austeritate și schimbărilor politice. Este o carte care oferă o perspectivă autentică asupra unei perioade istorice importante pentru România.