Viața lui Pi – rezumat

de

în

„Viața lui Pi” este un roman scris de Yann Martel, un autor canadian, care a fost publicat pentru prima dată în 2001 și a primit Premiul Man Booker un an mai târziu. Cartea a fost bine primită de critici și a câștigat alte premii, ceea ce a confirmat valoarea sa literară. În 2012, a fost realizată și o ecranizare a cărții.

Romanul are trei părți distincte. Povestea începe cu un personaj-narator care povestește întâlnirea sa cu un bărbat în vârstă într-o cafenea din Pondicherry, India. Acest bărbat, Francis Adirubasamy, îi spune o poveste despre un băiat pe nume Pi Patel, și naratorul alege să povestească din perspectiva lui Pi, care își amintește de copilărie și de anii petrecuți ca elev și student. Pi a crescut în spiritul hinduismului, dar a ales să practice și Islamul și Creștinismul.

Părinții lui Pi se mută în Canada din cauza tensiunilor politice din regiune și se îmbarcă pe un vas care transporta marfă, împreună cu animalele din grădina zoologică a tatălui său. Vasul se scufundă, iar Pi ajunge pe o barcă de salvare împreună cu un tigru bengalez pe care l-a adus cu el într-un gest impulsiv. În zilele grele care urmează, Pi supraviețuiește cu greu și își dresează tigrul, pe care îl ajută și îl protejează.

Barca ajunge pe o insulă plină de copaci care cresc din vegetație și Pi descoperă că insula poate fi periculoasă. După ce părăsește insula alături de tigrul, ajung pe o plajă mexicană, iar tigrul fuge, iar Pi este dus la spital de către localnici.

Ultima parte a cărții este un interviu cu Pi, în care reprezentanții Ministerului Transportului din Japonia încearcă să afle mai multe despre vasul scufundat. Deși Pi spune adevărul, ei sunt sceptici și nu sunt mulțumiți de povestea lui. Astfel, Pi le spune o altă versiune a povestirii, în care înlocuiește animalele cu oameni, iar această versiune este acceptată.

În concluzie, „Viața lui Pi” abordează problematica relativității adevărului și este o operă complexă, cu accente filosofice și implicații spirituale. Cartea s-a vândut în peste zece milioane de exemplare în întreaga lume și dezbate natura realității și modalitățile în care aceasta poate fi percepută.