Vara în care mama a avut ochii verzi – rezumat

de

în

Primul și cel mai celebru roman al Tatianei Țîbuleac, scriitoare de origine română din Republica Moldova, este „Vara în care mama a avut ochii verzi”. Acest roman a fost publicat în 2016 și a captivat mulți cititori, consacrând-o pe Tatiana Țîbuleac drept una dintre cele mai strălucite autoare contemporane ale literaturii române.

Cartea se concentrează pe prezentul și amintirile personajului principal, Alecksy. Acțiunea are loc pe parcursul unei veri, începând cu ziua încheierii anului școlar, când Alecksy observă ipocrizia altor părinți și a profesorilor, precum și „inutilitatea” mamei sale. El își ia rămas-bun de la prietenul său Jim și de la Kalo, iar apoi își urmează mama. Motivele pentru care își disprețuia mama atât de profund devin clare atunci când aflăm adevărul despre moartea surorii sale și starea de șoc în care mama sa a intrat după aceea.

După moartea surorii sale, Alecksy rămâne în grija bunicului său, iar tatăl său se refugiază în alcool și apoi își abandonează complet copilul. Aceste tragedii au un efect profund asupra lui Alecksy, care începe să o urască pe mama sa. El acceptă să renunțe la o vacanță alături de prietenii săi pentru a o urma pe mama sa într-un mic orășel din Franța, unde descoperă că femeia era bolnavă de cancer. Treptat, sentimentele băiatului se trezesc din amorțirea în care se aflaseră de atâta timp.

În timp ce mama sa se apropie de moarte, Alecksy se îndrăgostește de Moira, nepoata proprietarului casei în care locuiau acum el și mama sa. Relația mamă-fiu devine tot mai strânsă, iar protagonistul învață, în sfârșit, să o iubească. Moartea mamei sale aduce o schimbare dramatică în viața lui Alecksy, iar finalul romanului ne arată că el și Moira rămân împreună.

„Vara în care mama a avut ochii verzi” este o lectură profundă și emoționantă, care explorează teme precum moartea, renașterea și iubirea. Romanul impresionează și necesită o rezistență emoțională ridicată, fiind considerat o carte absolut memorabilă.