Romanul „Invitație la vals” de Mihail Drumeș a fost lansat în anul 1937 de către editura „Vremea”. Drumeș a fost cunoscut pentru lucrările sale ca dramaturg, nuvelist și prozator în perioada interbelică. Inspirat din piesa lui Weber, intitulată „L`invitation à la valse”, acest roman prezintă o poveste de dragoste tragică.
Povestea începe cu o declarație dură a protagonistului, Tudor Petrican, care anunță că totul s-a sfârșit și că nu îi rămâne decât să se sinucidă. El explică apoi motivele care l-au adus în această situație disperată. În timpul studenției sale la București, studiind dreptul, Tudor întâlnește o femeie pe nume Micaela. El ducea o viață libertină, având aventuri de dragoste în timpul nopții, dar totul se schimbă atunci când o întâlnește pe Micaela, care se dovedește a fi diferită față de celelalte femei pe care le cunoscuse. După multe încercări, reușește să o cucerească și începe o poveste de dragoste pasională.
Cei doi călătoresc împreună, iar Tudor realizează că s-a atașat de Micaela mai mult decât își dăduse seama. El încearcă să pună capăt relației, dar după ce află că Micaela este însărcinată cu el, o cere în căsătorie. În ciuda căsătoriei lor, relația lor se deteriorează, iar Micaela încearcă să se răzbune înșelându-l cu alt bărbat. În urma unui accident de mașină, amândoi ajung la spital, iar Tudor decide să divorțeze și să îi lase casa și un post în minister presupusului amant al Micaelei.
Planul lui Tudor funcționează mai bine decât se aștepta, iar Micaela se sinucide după ce îi scrie o scrisoare lungă în care îi mărturisește sentimentele ei. Conștientizând greșelile sale, Tudor decide și el să se sinucidă.
În concluzie, „Invitație la vals” este o poveste tragică care pune în lumină personalitățile puternice ale personajelor și lecția importantă despre importanța exprimării sincere a sentimentelor și a fericirii celor dragi.