Val și Cetatea Sufletelor – rezumat

de

în

„Val și Cetatea Sufletelor” este o carte pentru copii scrisă și ilustrată de Ana Alfianu, care a fost publicată pentru prima dată în 2017 la editura Humanitas și a avut un mare succes la festivalul de literatură „Bookfest”. În această poveste, Val, un băiat de zece ani, este profund afectat de absența bunicului său, care a plecat în „Cetatea Sufletelor”. Pentru a-și înțelege durerea, Val pornește într-o călătorie fantastică alături de o broască țestoasă pe nume Malila, care îl învață despre acceptarea morții și despre puterea vindecătoare a poveștilor.

Pe parcursul călătoriei lor, cei doi se întâlnesc cu caracatița Ela, o creatură cu puteri supranaturale, care îi ajută să respire sub apă și îi învață despre poveștile terapeutice. Apoi, ei ajung în Orașul Schimbător, unde descoperă că muzica este cea care redă sensul cuvintelor și îi învață pe locuitori să se asculte reciproc. În Pădurea Tăcerilor, piticii le oferă o nouă lecție despre comunicare.

După alte două opriri, Val și Malila ajung în cele din urmă la Cetatea Sufletelor, unde Val își întâlnește bunicul într-un vis și învață să accepte moartea ca pe o parte naturală a vieții. În final, cartea abordează subiectul dificil al morții cu delicatețe și creativitate, oferind o perspectivă nouă asupra acestei teme pentru copiii care o citesc. Este o poveste care îi provoacă pe cititori să se confrunte cu ideea morții și să aprecieze frumusețea vieții și a legăturilor sincere pe care le avem cu cei din jurul nostru.