Umbra vântului – rezumat

de

în

Romanul „Umbra vântului” a fost publicat în 2001 de către autorul spaniol Carlos Ruiz Zafón și a devenit cunoscut în întreaga lume. Continuarea acțiunii din „Jocul îngerilor” a fost publicată abia în 2009. Cartea a fost tradusă în limba engleză în 2004 și a avut un succes extraordinar, fiind vândută în peste un milion de exemplare în Marea Britanie, după ce a cucerit deja publicul european.

Acțiunea romanului are loc în anii 1930 și poartă titlul unei cărți scrise de personajul Julián Carax, un scriitor de origine catalană. Daniel Sempere, un băiat fascinat de opera scriitorului, începe să descopere treptat întreaga sa operă, ajutat de prietenul său Fermín Romero de Torres. Cei doi se implică într-o incursiune tumultoasă în trecut, descoperind informații despre oameni dispăruți și întâmplări demult uitate, ceea ce stârnește interesul inspectorului Fumero.

Ei descoperă povestea de dragoste dintre Julián și Penélope, care au dispărut în 1919. Julián era fiul unui pălărier, iar Penélope era fiica unui om bogat și influent. Înainte de a fugi împreună la Paris, cei doi au avut ani întregi de flirturi și dinamici clandestine, dar ghinionul i-a urmărit mereu.

Julián se întoarce la Barcelona în anii 1930, dar află că Penélope și-a pierdut urma în 1919. El descoperă un adevăr dureros despre relația lor, aflând că erau frați vitregi și că Penélope fusese ținută prizonieră de părinți, fiind și însărcinată. În timpul nașterii, ea și copilul ei mor, iar trupurile lor sunt găsite în cripta familiei.

Aflând vestea morții iubitei și a copilului său, Julián cade în depresie și începe să se urască pe sine și pe cărțile sale. După terminarea romanului, Daniel se căsătorește și are un fiu pe care îl numește Julián, în memoria lui Carax.

„Umbra vântului” este un roman încărcat de mister, care reînvie elemente ale romanului gotic într-un mod captivant și plin de farmec. Este o lectură plăcută și fără ambiguități inutile, după cum au stabilit recenziile.