Tema pentru acasă – rezumat

de

în

Romanul „Tema pentru acasă” scris de Nicolae Dabija a fost primit cu mult entuziasm de către cititori și a fost publicat pentru prima dată în 2009, la editura „Princeps” din Iași. Cartea abordează subiectul deportărilor din Basarabia în anii ’40 și pune accentul pe dificultățile îndurate de cei care se opuneau regimului.

Personajele principale ale romanului sunt Mihai Ulmu și Maria Răzeșu. Acțiunea se desfășoară în anii ’40, când Mihai este profesor de limba română, iar Maria, cea mai bună elevă din clasă. Relația lor începe să se dezvolte după un incident în care Mihai ia vina pentru acțiunile elevilor săi împotriva regimului sovietic. Drept pedeapsă, el este arestat și deportat în Siberia, la „Lagărul Morții”.

Experiența lagărului este marcată de figura brutală a lui Kudreațev, liderul închisorii. În tot acest timp, Maria face tot posibilul să-l urmeze pe Mihai în Siberia, iar cei doi încearcă să evadeze de două ori, fără succes. Cei doi sunt despărțiți forțat, iar Maria este ucisă în căutarea fiului lor, iar Mihai supraviețuiește experienței.

Cartea evidențiază importanța credinței în Dumnezeu pentru supraviețuirea în condiții extreme și prezintă eliberarea oamenilor din lagăr în anul morții lui Stalin. Mihai revine acasă cu fiul său și se reîntâlnește cu foștii săi elevi, care acum sunt adulți.

„Tema pentru acasă” a reprezentat un debut strălucit al lui Nicolae Dabija ca romancier și a fost apreciat de autorul român Tudor Nedelcea ca fiind o operă care ar trebui să fie cunoscută în lumea întreagă.