Cartea cu Apolodor – rezumat

de

în

Publicată în 1959, „Cartea cu Apolodor” este o capodoperă epică în versuri, scrisă de Gellu Naum. În centrul poveștii se află Apolodor, un pinguin călător care părăsește confortul circului pentru a-și căuta familia în regiunea Labrador. În călătoria sa, el întâlnește diverse personaje care îl ajută sau îl pun în pericol.

Povestea începe la Târgul Moșilor, unde Apolodor locuiește în siguranță la circ. Dorul de frații săi din Labrador îl determină să părăsească totul și să înceapă o călătorie plină de aventuri. El urcă într-un avion cu destinația Labrador, dar ajunge în mod neașteptat la Capul Nord. Aici, pescadorul Meteor îl salvează din mijlocul oceanului înghețat.

Apolodor continuă călătoria și începe să înțeleagă că familia sa ar putea fi la Polul Sud, pe gheața Golfului Terror. În timpul călătoriei sale, el întâlnește diverse personaje, precum sora cămilei Suzi și o maimuțică care îl cere în căsătorie. Apolodor devine milionar după ce găsește o comoară, dar banii nu reușesc să-i potolească dorul de familie.

În Statele Unite, Apolodor ajunge la ferma „Taurul Vioi”, unde predă un hoț autorităților. Aceasta îl aduce în atenția temutului tâlhar din Connecticut, care îl urmărește și încearcă să-l elimine. În cele din urmă, Apolodor este răpit și dus pe Lună, dar reușește să se întoarcă pe Pământ.

După multe aventuri, Apolodor ajunge în Uruguay, unde locuiește în casa profesorului Alfandor și își găsește în cele din urmă familia pe coasta golfului Terror. Cu toate acestea, el simte dorul de prietenii săi din București și se întoarce acolo. Prietenii săi îl primesc cu bucurie, iar el își reia cariera de tenor la Circul de Stat.

„Cartea cu Apolodor” de Gellu Naum este o poveste îndrăgită de copii, care atrage prin modul ingenios în care sunt construite personajele. Acestea par să aibă trăsături umane și trezesc empatia cititorilor, care se implică emoțional în aventurile lui Apolodor.