Stăpânul inelelor – rezumat

de

în

Trilogia „Stăpânul Inelelor” a fost scrisă de celebrul filolog britanic J.R.R. Tolkien, autorul și al romanului „Hobbitul”. Trilogia este alcătuită din volumele „Frăția inelului”, „Cele două turnuri” și „Întoarcerea regelui”, care continuă acțiunea romanului „Hobbitul”. Opera a fost concepută în perioada 1937-1949, fiind publicată ulterior în trei volume, în 1954 și 1955.

Acțiunea trilogiei debutează cu povestea inelului malefic forjat de Sauron, care încearcă să controleze alte inele și să obțină controlul absolut asupra lumii. După ce Sauron este învins, inelul ajunge în posesia regelui Isildur, dar este pierdut în râul Anduin și găsit de Smeagol, care devine corupt de puterea inelului. Acesta este apoi găsit de Bilbo Baggins, care îl transportă în Comitat.

Acțiunea romanului debutează în Comitat, unde Frodo primește inelul de la Bilbo și este îndemnat să-l ducă departe de Comitat. Împreună cu un grup de hobbiți, elfi, gnomi și oameni, Frodo începe o călătorie îndelungată pentru a distruge inelul. Pe parcurs, ei înfruntă numeroase obstacole și pericole, dar reușesc să ajungă în Rivendell, unde Elrond îi îndeamnă să distrugă inelul în forja din Mordor.

Volumul al doilea redă aventurile celorlalți membri ai grupului, care luptă împotriva forțelor malefice și încearcă să-l ajute pe Frodo în misiunea sa. În cele din urmă, Frodo și Sam ajung la Muntele Osândei, unde au loc evenimente dramatice care duc la distrugerea inelului și la înfrângerea lui Sauron.

Trilogia se încheie cu o serie de evenimente care marchează sfârșitul unei epoci și începutul unei noi ere pentru lumea creată de Tolkien. „Stăpânul Inelelor” este o lucrare remarcabilă, care a captivat cititorii de-a lungul timpului și a rămas una dintre cele mai influente opere literare ale secolului XX.