Sania – rezumat

de

în

„Sania” este o nuvelă scrisă de Ion Druță, un renumit scriitor, poet, dramaturg și istoric literar din Republica Moldova. Publicată pentru prima dată în 1953, această nuvelă simplă ascunde semnificații complexe despre procesul de creație și condiția artistului în lume. Protagonistul operei, moș Mihail, preia rolul artistului într-o poveste de o sensibilitate impresionantă.

Acțiunea se desfășoară într-un sat neidentificat, iar autorul alege să nu fixeze evenimentele într-un anumit timp sau spațiu, pentru a universaliza mesajul despre procesul de creație și sacrificiul artistului, realități permanente și universal valabile. Moș Mihail, văzând nucul din fața casei uscat, decide să construiască o sanie din lemnul lui.

Importanța saniei este evidențiată în mod repetitiv, pentru a evidenția legătura acesteia cu arta în viața omului. Relația dintre moș Mihail și sania sa reflectă legătura dintre creator și opera sa. Odată urcat pe sanie, uită de trecerea timpului, iar pârtia făcută de el devine calea pentru alții. Sania are un rol pionieresc, desenând urmele pe care ceilalți le vor urma, ajungând mai ușor la destinație.

Moș Mihail nu este singur, avându-l alături pe „baba” sa, care îi atrage mereu atenția asupra treburilor casei. Ea îl amenință cu divorțul, nemulțumită de atenția sa concentrată asupra saniei, dar moș Mihail rămâne hotărât să-și îndeplinească visul.

El visează la modul în care va construi sania, fiind convins că existența sa își va redobândi sensul odată ce va termina. Deși alții încearcă să-l convingă că sania nu este utilă, el nu ascultă, sperând chiar la revenirea soției sale.

Astfel, nuvela „Sania” reprezintă metafora drumului lung și anevoios parcurs de artist în procesul desăvârșirii operei sale. Moș Mihail se dedică trup și suflet construcției saniei, chiar dacă aceasta îl costă relația cu soția sa. Lirismul prezent în proza lui Ion Druță este evident și în această nuvelă, generând stări dramatice și pline de viață.