Sakuntala” este o nuvelă scrisă de Vasile Voiculescu, care reinterpretează un text scris în versuri de poetul antic Kālidāsa. În această operă plină de romantism, personajul-narator află de la doica vărului său Dionis că acesta se afla într-o tabără de ţigani. El sosise la moșia lui Dionis, dorind să se recupereze după o boală grea. Când îl găsește, într-un târziu, pe vărul său, îl întreabă despre țiganii lângă care trăia, și, odată familiarizat cu șatra, o ghicitoare îl previne în legătură cu o „primejdie mare de slăbiciune la inimă și tulbureală la cap”. Îi sugerează personajului-narator să se întoarcă numaidecât acasă, însă acesta rămâne, iar misterul este deslușit.
Personajul-narator se îndrăgostește de o fată pe nume Rada, pe care vrea s-o ia de nevastă, însă aceasta nu dorește să se căsătorească, fiindcă era îndrăgostită, la rândul ei, de un țigan. Rada fusese furată de șatra de țigani pe când era foarte mică. Personajul-narator, complet fermecat de fată, o asociază cu „Sakuntala”, întrucât îi amintea de „fecioara” din opera originală, pe care o citise în casa lui Dionis. Ghicitoarea Kiva îi explică faptul că „de vrăjile ei” ieșise Rada atât de frumoasă, fiindcă, atunci când sosise pentru prima dată în șatră, fusese slabă și pricăjită.
După o serie de aventuri inedite, dar dificile, printre care se număra chiar și foamea îndelungată, personajul-narator se trezește, într-o dimineață, în compania lui Dionis. Atunci, acesta îi dezvăluie faptul că „hotărâse să se verifice din nou. Prin mine, însă, martor. Tulburarea ce mă cuprinsese la apariţia Radei i-a dictat planul. Mă va trece cât îi va sta în putinţă prin aceleaşi stări în care fusese pus el. Şi nu i-a fost greu să mă îmbrâncească în aceleaşi condiţii în care îl târâse tabăra şi se zbătuse mai bine de trei luni. Dacă în împrejurările identice reacţiile mele erau aproape aceleaşi, el avea dreptate, din nou dreptate. Şi nu s-a înșelat”.
În ziua nunții, însă, Rada recunoaște faptul că avea, în taină, un copil cu hoțul de țigani pe care-l iubea, iar ura îndreptată asupra ei este de ajuns încât să cauzeze un conflict între cetele de țigani formate. Izbucnește un incendiu, în urma căruia Kiva moare, îndrăgostită fiind de Dionis. Conflictul se liniștește, iar Dionis părăsește șatra pentru totdeauna.
În concluzie, „Sakuntala” de Vasile Voiculescu este o reinterpretare a textului original, căruia scriitorul îi aduce, astfel, un omagiu. Remarcat îndeosebi ca poet și prozator, Voiculescu a scris și piese de teatru. În anul 1941, scriitorul a fost distins cu Premiul Național pentru Poezie. El rămâne, însă, memorabil în literatura română, printre altele, datorită prozei sale fantastice.