Ruletistul – rezumat

de

în

Povestirea „Ruletistul” este primul text din volumul de proză intitulat „Nostalgia”, scris de Mircea Cărtărescu. Cartea a fost publicată pentru prima dată în 1993, dar o versiune anterioară a povestirii a apărut într-un alt volum intitulat „Visul” în 1989. Această operă este strâns legată de alte povestiri cunoscute ale autorului precum „Mendebilul”, „Gemenii”, „Rem” și „Arhitectul”. „Ruletistul” servește ca prolog pentru secțiunea care conține narațiunile „Mendebilul”, „Gemenii” și „Rem”, în timp ce „Arhitectul” funcționează ca un epilog.

Povestea este prezentată din perspectiva unui personaj-narator care, fiind scriitor, încearcă să își scrie propria poveste. Singurul său cititor este moartea, deoarece știe că se apropie de finalul vieții sale. Protagonistul începe să scrie despre un om pe care l-a cunoscut cu mult timp în urmă, ruletistul.

La început, ruletistul era cunoscut ca un bețiv notoriu cu ghinion. Însă, într-o zi, participă la un joc de ruletă extrem de periculos, în care oamenii își riscau viețile pentru o sumă exorbitantă. Sub sponsorizarea acționarilor și condus de un patron, jocul implică un ruletist care își pune un revolver cu un singur glonț la tâmplă. Astfel, avea cinci șanse din șase să supraviețuiască, dar risca moartea în orice moment.

Odată ce protagonistul începe să participe la acest joc, totul se schimbă. Ruletistul supraviețuiește de patru ori la rând și devine celebru în lumea subterană, de unde se juca departe de ochii lumii. Se îmbogățește rapid, devenind încrezător și ajungând să organizeze chiar și o „ediție de Crăciun” a jocului, în care încarcă pistolul cu două gloanțe din șase și reușește să supraviețuiască și de această dată. Chiar și atunci când încarcă pistolul cu mai multe gloanțe, supraviețuiește, deoarece un cutremur declanșează abaterea glonțului de la ținta inițială.

Într-un final ironic, ruletistul moare în urma unui atac de cord în timp ce este amenințat cu un pistol de către un tânăr care intenționa să-l jefuiască. Ceea ce protagonistul nu știa era că pistolul atacatorului nu avea gloanțe. În încheiere, cititorilor li se transmite că au puterea de a oferi unei opere literare darul nemuririi.

În concluzie, „Ruletistul” este o povestire cu un profund caracter simbolic, abordând tema nemuririi ca aspirație a scriitorului. În încercarea de a-și lăsa o moștenire importantă care să-i asigure „nemurirea”, scriitorul se îndepărtează treptat de sine.