Romanul lui Eminescu de Cezar Petrescu – rezumat

de

în

Titlul generic al unei trilogii scrise de Cezar Petrescu este „Romanul lui Eminescu”. Aceasta trilogie este compusă din trei romane: „Luceafărul”, „Nirvana” și „Carmen Saeculare”, care surprind diferite aspecte din viața lui Eminescu. Prima apariție a trilogiei a avut loc între anii 1935 și 1936 și se bazează pe evenimente reale din viața poetului.

„Romanul lui Eminescu” începe cu volumul „Luceafărul”, care surprinde copilăria și adolescența poetului. Aici, cititorii sunt introduși în casa părintească a lui Eminescu, numită „Eminovici”, și sunt prezentate relațiile poetului cu familia sa, inclusiv prietenia sa cu sora sa, Harieta. Volumul se încheie cu Eminescu devenit sufleor și reîntors în satul natal.

Tinerețea poetului este subiectul celui de-al doilea volum, „Nirvana”, care îl urmărește în anii petrecuți la studii în Viena și Berlin. Aici, cititorii sunt martorii suferinței lui Eminescu și a destinului tragic al familiei sale.

Ultimul volum, „Carmen Saeculare”, descrie finalul trist al vieții lui Eminescu, evidențiind suferința sa fizică și sufletească. Acest volum marchează tragedia destinului eminescian și evidențiază contrastul dintre viața poetului și succesul postum al acestuia.

Opera lui Cezar Petrescu este un omagiu adus lui Eminescu și a fost concepută în forma unui roman pentru a rămâne autentică. Autorul a ales să evite biografiile romanțate sau fidele și să prezinte viața poetului sub forma unui roman complex, cu Eminescu ca protagonist. Acest roman onorează contribuția lui Eminescu la literatura română și îl prezintă sub o lumină sensibilă și inedită.