Roadele unei diplomații chibzuite – rezumat

de

în

„Roadele unei diplomații chibzuite” este o povestire din colecția „Istorii insolite” scrisă de Ovid S. Crohmălniceanu și publicată în 1980. Această colecție cuprinde povestiri din literatura științifico-fantastică și a fost distinsă cu Premiul Asociației Scriitorilor din București, fiind publicată la editura „Cartea Românească”.

Acțiunea se desfășoară pe planeta fictivă Arcadia, situată în constelația Cassiopeea. Deși numele planetei sugerează o viață idilică, în realitate, aceasta este plină de agitație, război și haos, în ciuda prosperității economice a locuitorilor săi.

Războiul se desfășoară între emisfera nordică și cea sudică a planetei, asemenea unui război rece pe Terra. Comunicarea între locuitori se face telepatic, dar aceasta aduce după sine simptome fizice neplăcute, cum ar fi greața.

Povestea urmărește un conflict între cele două emisfere, care sunt forțate să colaboreze atunci când sunt atacați de o populație de „extraarcadieni”. Prin unirea eforturilor și comunicarea constantă, nordicii și sudicii reușesc să îi învingă pe invadatori și să restabilească pacea.

„Roadele unei diplomații chibzuite” explorează tema reconcilierii între părți beligerante și demonstrează că un inamic comun poate fi un factor puternic de unificare. Această povestire a adus recunoaștere lui Ovid S. Crohmălniceanu în domeniul literaturii științifico-fantastice, oferindu-i atât aprecierea cititorilor, cât și a criticilor.