Remember de Mateiu Caragiale – rezumat

de

în

Primul copil al celebrului dramaturg român, Mateiu Caragiale, a fost un om de renume în diverse domenii precum poezie, jurnalism, scriere și chiar pictură. În anul 1904, el a început să studieze dreptul la Berlin, dar a renunțat ulterior la aceste studii. Perioada petrecută în capitala germană a fost sursa de inspirație pentru debutul său literar, cu nuvela „Remember”, scrisă în 1913 și publicată în „Viața românească” în 1921.

Acțiunea nuvelei este prezentată de către un personaj-narator care, în timp ce caută printre lucrurile vechi, găsește o scrisoare care îi aduce aminte de o întâmplare din 1907, când naratorul se întoarce la Berlin după o boală gravă. El se întâlnește cu un tânăr pe nume Aubrey de Vere, care este pasionat de ocultism și are o înfățișare foarte feminină. Cei doi devin prieteni, dar naratorul descoperă ulterior că Aubrey a fost ucis.

Șocat de moartea prietenului său, naratorul se întoarce la București și decide să nu afle mai multe detalii despre moartea lui Aubrey, preferând să lase misterul să înfrumusețeze amintirea acestuia.

„Remember” este o nuvelă scrisă într-un stil gotic, în care imaginea Berlinului și cea a personajului Sir Aubrey de Vere se contopesc. Tabloul Berlinului este unul al decadenței europene, iar masca devine un simbol al excepției și al preocupării pentru frumos. În comparație cu alte opere literare de la acea vreme, nuvela lui Caragiale reprezintă o excepție prin faptul că nu prezintă homosexualitatea într-o lumină negativă.