Rămășițele zilei – rezumat

de

în

Romanul binecunoscut al lui Kazuo Ishiguro, intitulat „Rămășițele zilei”, a fost publicat pentru prima dată în 1989 și a câștigat premiul Booker pentru ficțiune în același an, ceea ce reprezintă una dintre cele mai mari onoruri în literatură.

Acțiunea romanului este povestită la persoana întâi de către protagonistul Stevens, un majordom care a lucrat în casa Lordului Darlington. După moartea stăpânului său, Stevens primește o scrisoare de la o fostă colegă, domnișoara Kenton, care îi povestește despre viața ei de căsătorie. Inspirat de noul stăpân al casei, Stevens decide să-i facă o vizită lui Kenton, reflectând asupra loialității față de fostul său stăpân.

Pe drum, Stevens meditează asupra principiilor sale și asupra relației cu tatăl său. De asemenea, își amintește de relația cu Kenton și de sentimentele neexprimate pe care le-au avut unul pentru celălalt. În timpul revederii, Stevens își dă seama că loialitatea sa față de fostul său stăpân a fost un sacrificiu inutil. În final, el decide să trăiască în prezent și să prețuiască momentele rămase din viața sa.

„Rămășițele zilei” este un roman excepțional care a fost ecranizat în 1993, cu Anthony Hopkins și Emma Thompson în rolurile principale. Este considerat una dintre cele mai prestigioase opere scrise în limba engleză și rămâne una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Kazuo Ishiguro.