Prietenul meu – rezumat

de

în

„Prietenul meu” este o povestire pentru copii scrisă de Ioana Pârvulescu și inclusă în manualul de Limba și Literatura Română pentru clasa a cincea. Autorul a avut inițiativa de a aduce un suflu nou textelor studiate în școală, oferind elevilor alternative mai plăcute și mai vesele.

Acțiunea se petrece pe parcursul unei zile obișnuite, mai exact o zi de marți. Protagonistul, Bogdan, se confruntă cu o temă creativă la Limba și Literatura Română, în care trebuie să scrie o compunere despre cel mai bun prieten al său. Cu toate că este foarte sigur pe cunoștințele sale la matematică, la această temă se simte blocat, având doar trei fraze pregătite, și acestea fiind neexpresive.

Bogdan discută cu sora sa, Claudia, care este mai bună la română, dar refuză să-l ajute. În timpul conversației, el are o idee, pe care nu o dezvăluie încă cititorului, dar speră că îi va asigura o notă bună. Claudia află și îl dezaprobă, încercând să-l descurajeze. Bogdan nu o ia în considerare, considerând că este „fricoasă”.

În ziua tezei, Bogdan are parte de ghinion, având probleme cu ochelarii și fiind stropit de o mașină. La școală, este dat afară din clasă pentru că începe să se audă un lătrat, dar în final recunoaște că el era vinovatul. Aduce la școală cățelul său, Joi, pentru a ilustra mai bine compunerea pentru Limba română. Își cere scuze și își dă seama că cel mai bun prieten al său este Adi, iar Joi primește locul al doilea în această „ierarhie”.

„Prietenul meu” de Ioana Pârvulescu este o povestire despre prietenie și felul în care aceasta ne poate influența în mod pozitiv. De asemenea, subliniază importanța autenticității în actul creativ, sugerând că cele mai reușite creații sunt produsele unor experiențe și trăiri reale, redate apoi pe hârtie.