Povestea porcului – rezumat

de

în

Într-o lume îndepărtată, trăiau un moșneag și o babă care și-au petrecut toată viața lor într-o tristețe adâncă. Motivul? Lipsa unui copil. Cu fiecare an care trecea, dorința lor de a avea un urmaș devenea tot mai puternică și dureroasă. Nici rugăciunile și nici incantațiile nu le aduceau fericirea atât de mult dorită.

Într-o zi, baba îi spuse moșneagului că a auzit un vechi proverb care spunea că primul animal pe care îl întâlnești pe drum îți poate îndeplini dorința. Cu un strop de speranță în inimi, cei doi bătrâni au hotărât să meargă în căutarea acelui animal misterios care le-ar putea aduce copilul mult dorit.

Astfel, moșneagul a pornit pe drum, cu gândul la ceea ce ar putea găsi. Și cum nu se aștepta, primul animal pe care l-a întâlnit a fost un porc. Fără să stea prea mult pe gânduri, moșneagul l-a luat și l-a dus acasă, convins că acest porc ar putea fi cheia fericirii lor.

Cu timpul, porcul a devenit parte din familia lor. Îl hrăneau, îl îngrijeau și îl iubeau ca pe propriul lor copil. Dar porcul avea ceva special în el, ceva care nu se vedea la prima vedere. În adâncul sufletului său, porcul ascundea un secret – era de fapt un prinț fermecat.

Într-o zi, împăratul a anunțat că fiica sa se va căsători cu bărbatul care va construi un pod ornamentat cu cele mai prețioase pietre. Porcul și-a manifestat dorința de a încerca să construiască acel pod, iar moșneagul l-a însoțit la curtea împăratului. Împăratul a fost de acord să îi ofere porcului șansa de a construi podul, dar cu o condiție – trebuia să îl termine într-o singură zi.

Cu toate că părea imposibil, porcul a început să lucreze din greu, aducând pietre prețioase cu gura și zidind podul cu o viteză uluitoare. Cei din jur priveau cu uimire cum porcul reușea să construiască podul într-un timp atât de scurt. Împăratul a fost impresionat de priceperea porcului și i-a dat mâna fiicei sale.

Dar adevărul despre porc urma să fie descoperit. Într-o seară, împărăteasa a observat cum porcul își schimba pielea și se transforma într-un tânăr chipeș în timpul nopții. Când a încercat să ardă pielea de porc, prințul a dispărut și împărăteasa a realizat că l-a pierdut pe cel pe care îl iubea.

Cu inima înfrântă, împărăteasa a hotărât să pornească în căutarea prințului. Aventura ei a fost plină de peripeții și întâlniri cu personaje magice și sfinte. A fost ajutată de un zâmbet fermecat, o floare vorbitoare și un corb înțelept în călătoria sa. Cu fiecare obstacol întâlnit, împărăteasa a arătat curaj și determinare pentru a-și regăsi iubitul pierdut.

După multe luni de călătorie, împărăteasa a ajuns într-o pădure întunecată, unde a găsit o vrăjitoare malefică care ținea prințul prizonier. Într-un act de curaj și iubire, împărăteasa a înfruntat vrăjitoarea și a eliberat prințul. În acel moment, prințul și-a recăpătat forma umană și împărăteasa și-a găsit fericirea deplină.

Înapoi acasă, porcul a fost dezvăluit în fața întregii lumi ca fiind un prinț fermecat. Vrăjitoarea malefică a fost sancționată pentru răutatea ei, iar prințul și împărăteasa au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.

Prin intermediul acestei povești, Ion Creangă ne încântă cu o combinație de elemente tradiționale ale basmelor și o structură narativă unică. În centrul acestei povești se află valori morale și sociale, cum ar fi curajul, iubirea și determinarea. Este o poveste care ne învață că nimic nu este imposibil atunci când iubim cu adevărat și suntem pregătiți să luptăm pentru ceea ce ne dorim cu adevărat.