Platanos de Doina Ruști – rezumat

de

în

„Platanos” este o poveste scrisă de Doina Ruști, o scriitoare contemporană din România. Ea a scris această povestire pentru a fi publicată într-un manual de limba și literatura română, reprezentând prima sa colaborare de acest gen.

Acțiunea operei are loc în „tabăra pentru plantele care s-au născut defecte”, un loc care la început pare să fie locuit de oameni. Cu toate acestea, tabăra este de fapt „populată” de plante precum Sisinel, Vio și Năsosu. Singurul personaj uman este Cati, care se ocupă de îngrijirea plantelor din tabără.

Totul începe atunci când Platanos sosește în colectivul nou. El impresionează de la început prin aspectul său impunător, fiind un arbore, în timp ce celelalte personaje sunt flori. Sisinel este un dedițel, Vio este o viorea de baltă, iar Năsosu este un stânjenel de baltă. Toți locuiesc în tabăra de pe malul unui râu.

Platanos încearcă să fie modest și le povestește celorlalți despre lumea dincolo de râu, de unde a venit el. Florile, care nu au ieșit niciodată din tabără, sunt foarte curioase. Timp de câțiva ani, Platanos a locuit în fața unei cafenele aproape de un complex de magazine numit „Bila de aur”. Interlocutorii săi sunt fascinați de poveștile sale și încep să-l admire și mai mult pe noul venit.

Platanos este bine educat și are o bogată experiență de viață, deoarece a trăit chiar lângă intrarea într-o bibliotecă. El le povestește și celorlalți despre aceasta, amintindu-și de cărțile citite atunci când a găsit un orar adus de Cati într-o dimineață. Cartea sa preferată este „Singur pe lume”, o operă despre prietenie. Sisinel îl roagă pe Cati să-i aducă și lui cartea, iar ea îi aduce, dar refuză să-l mute lângă Platanos, afirmând că „la umbra arborilor falnici nu cresc decât buruieni”.

Cu toate acestea, Sisinel insistă și, în cele din urmă, Cati cedează, avertizându-l că, dacă va fi mutat, nu va mai avea șansa să se răzgândească. Sisinel acceptă și, deși are parte de urmări neplăcute la început, se obișnuiește treptat cu noul loc. În primăvară, se bucură să-și revadă vechii prieteni care înfloresc, înțelegând că nu ar fi trebuit să-i părăsească. Fusese prea absorbit și fascinat de noul venit, Platanos, dorindu-și să-i semene.

Astfel, „Platanos” de Doina Ruști este o povestire cu un mesaj important pentru elevi. Conform autoarei, ideea principală care trebuie desprinsă din această povestire este că nu este bine să te blochezi în admirația față de cineva, deoarece nu te poți dezvolta fără o perspectivă mai largă. Mai pe scurt, la umbra unui copac nu pot crește decât buruieni.