Persepolis – rezumat

de

în

Romanul grafic intitulat „Persepolis” a fost publicat în anul 2000 și a fost scris de Marjane Satrapi, o scriitoare contemporană de origine franceză și iraniană. Numele „Persepolis” se referă la capitala antică a Imperiului Persan și înseamnă „orașul perșilor” în limba greacă. Deoarece iranienii de astăzi sunt descendenții perșilor, termenul „Persepolis” are o semnificație specială pentru autoare. În 2004, a fost publicat și un al doilea volum al romanului.

Această operă, care constă în benzi desenate, relatează copilăria și adolescența autoarei în Iran și Austria, în timpul Revoluției Islamice și după aceasta. Acțiunea începe în Teheran în anul 1980, când Marjane avea zece ani și Revoluția Islamică era în plină desfășurare. Provenind dintr-o familie de clasă mijlocie, Marji avea acces la cărți și la informații de la radio, ceea ce a stârnit curiozitatea ei în legătură cu afilierile politice ale familiei și a determinat-o să lupte împotriva șahului. Ea a participat la demonstrații publice împotriva regimului, pe care îl considera că încalcă drepturile cetățenilor iranieni.

După ce șahul a fost învins, politicile din Iran au devenit tot mai extreme, iar prietenii și cunoscuții familiei protagonistei au emigrat în Europa și America. Noul regim a încercat să reconstruiască societatea prin introducerea reformelor religioase. Acest extremism religios a fost impus cu forța, iar unchiul Marjanei a fost executat din cauza simpatiilor sale politice. Acest lucru a determinat-o pe Marji să-și respingă credința și să își pună întrebări despre ajutorul divin.

Întorcându-se dintr-o vacanță în Europa, Marji a aflat de la bunica ei că guvernul iranian declara război Irakului. Teheranul era atacat, iar familia s-a ascuns în pivniță, care le servea și drept adăpost în caz de bombardament. În timpul războiului, familia protagonistei a organizat petreceri în semn de revoltă împotriva regimului extremist. În timpul acestor ani, Marji a început să fie interesată de băieți și să devină o rebelă, chiulind de la școală și având contact cu piața neagră din cauza interdicțiilor impuse de război.

Într-o zi, Marji s-a întors acasă și a fost șocată să vadă că o rachetă lovise strada ei, dar evitase locuința ei, lovind în schimb casa vecinilor evrei. Observând dezastrul provocat, fata și-a exprimat furia îndreptată împotriva sistemului politic iranian. Părinții ei, îngrijorați de siguranța ei, au decis să o trimită să studieze în Austria, unde nu ar fi fost afectată de dezastrele războiului. Aventurile Marjanei la Viena sunt relatate în cel de-al doilea volum al romanului, în care aflăm cum protagonista reușește să depășească obstacolele întâlnite într-o cultură nouă și diferită.

În concluzie, „Persepolis” de Marjane Satrapi este o poveste impresionantă și autentică, deoarece evenimentele relatate sunt inspirate din viața autoarei. Imaginile din roman fac povestea și mai captivantă și atrăgătoare pentru cititori. În Statele Unite, romanul a stârnit controverse din cauza subiectului sensibil abordat.