Odiseea – rezumat

de

în

În această epopee, Homer ne prezintă aventurile lui Odiseu, regele care încearcă să se întoarcă acasă după încheierea războiului troian. Textul este lung, având 12.200 de versuri organizate în douăzeci și patru de cânturi. Acestea descriu peripețiile lui Odiseu în urma a zece ani de război și altor zece ani de aventuri petrecute la întoarcerea sa pe insula Itaca.

Odiseea începe cu plecarea lui Odiseu și a însoțitorilor săi de la ruinele orașului Troia, după care ajung pe insula Lotofagilor și apoi pe insula ciclopilor. Ulterior, grupul se confruntă cu vrăjitoarea Circe și apoi cu sirenele, iar Ulise reușește să-și păstreze controlul de sine ascultând cântecul lor legat de catargul corăbiei. Apoi, ei traversează strâmtoarea dintre Scilla și Caribda și ajung pe insula lui Helios, unde oamenii lui Odiseu fură din vitele sacre ale zeului, atrăgându-și astfel mânia acestuia și a zeului Poseidon.

Ulise ajunge apoi pe insula nimfei Calipso, unde este reținut vreme de șapte ani, iar apoi pe insula feacilor, unde îi relatează regelui Alcinous aventurile sale. În timp ce Odiseu încearcă să se întoarcă acasă, fiul său Telemah îl caută, iar soția sa, Penelopa, se confruntă cu pețitorii care așteaptă să-i ia locul soțului dispărut.

Zeita Atena îl transformă pe Ulise în cerșetor pentru a-l proteja de rivalii soției sale, iar, în cele din urmă, Odiseu se întoarce acasă și își pedepsește pețitorii alături de fiul său și de păstorul Eumaios.

În concluzie, „Odiseea” este una dintre cele mai mari opere literare din mitologia antică, iar Homer rămâne un nume important în literatura universală. Prin tehnica relatărilor paralele, Homer creează o atmosferă tensionată pe tot parcursul textului, oferind o perspectivă complexă asupra aventurilor lui Odiseu.