Ocolul Pământului în 80 de zile – rezumat

de

în

„Ocolul Pământului în optzeci de zile” este un roman scris de celebrul autor Jules Verne, renumit pentru operele sale de ficțiune pline de aventuri interesante în locuri exotice de pe planeta noastră. Publicată pentru prima dată în 1873, această carte oferă o perspectivă revoluționară asupra transportului pe distanțe lungi, inspirată de apariția căii ferate și a vapoarelor cu aburi.

Cartea urmărește călătoria lui Phileas Fogg și a valetului său, Passepartout, într-o aventură ce îi poartă din Londra în jurul lumii și înapoi, în doar optzeci de zile. Ei traversează canalul Suez, ajung în India, China, Japonia și Statele Unite, utilizând trenul și vaporul pentru a-și atinge destinațiile.

Phileas Fogg, un burlac cu o avere considerabilă, pariază la clubul Reform că va reuși să facă această călătorie, punând în joc o sumă importantă de bani. El pornește la drum într-o călătorie ce se dovedește a fi plină de provocări și întâmplări neașteptate.

Pe parcursul călătoriei, Fogg și Passepartout se confruntă cu diverse obstacole, inclusiv cu un detectiv care încearcă să-l prindă pe Fogg pentru o infracțiune pe care nu a comis-o. Ei se confruntă cu întârzieri și evenimente neașteptate, dar reușesc să-și continue călătoria și să-și atingă scopul.

La final, Phileas Fogg reușește să se întoarcă la Londra cu doar cinci minute întârziere față de termenul stabilit inițial, câștigând astfel pariul său. El descoperă că, datorită călătoriei spre est, a câștigat o zi în plus, ceea ce îi aduce un final fericit.

Astfel, „Ocolul Pământului în optzeci de zile” oferă o imagine fascinantă a unei călătorii aventuroase într-o epocă în care călătoriile pe distanțe lungi începeau să devină posibile. Jules Verne prezintă o poveste captivantă, plină de aventură și inovație, care a captivat cititorii de-a lungul timpului.