Numără stelele – rezumat

de

în

„Numără stelele” este un roman scris de Lois Lowry și publicat în 1989, care spune povestea unei familii evreiești din Danemarca în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Annemarie Johansen și Ellen Rosen sunt prietene bune, iar Annemarie încearcă să o protejeze pe Ellen de naziști, care încep să „relocheze” evreii din Danemarca. Ellen se ascunde la familia lui Annemarie și se dă drept sora ei decedată, pentru a evita persecuția nazistă. Familia Johansen și Ellen fug la unchiul Henrik de-a lungul mării, iar unchiul lor îi ajută să scape de naziști, folosind un plan ingenios.

Annemarie învață o lecție importantă despre curaj și sacrificiu de la unchiul ei, în timp ce încearcă să protejeze Ellen și să ajute evreii să fugă în Suedia. În cele din urmă, reușesc să transporte evreii în siguranță, dar în urma lor rămân pierderi de vieți omenesti.

Romanul explorează teme de curaj, sacrificiu și rezistență în fața răului, și este inspirat de Psalmul 147 și simbolul Stelei lui David. Este o poveste sensibilă și impresionantă, care aduce în prim-plan realitățile dureroase ale Holocaustului și sacrificiile făcute de oameni pentru a-și proteja semenii.