Maestrul și Margareta – rezumat

de

în

Mihail Afanasievici Bulgakov (1891 – 1940) a fost un intelectual rus de origine ucraineană, care și-a început cariera ca medic pe front și într-o comună de lângă Kiev. În 1920, a renunțat la medicină pentru a se dedica scrisului. Cu toate acestea, i s-a refuzat dreptul de a publica și de a părăsi țara, iar piesele sale au fost scoase din programa teatrelor. Bulgakov a trimis mai multe scrisori lui Stalin și guvernului țării, prezentându-și condiția de scriitor căruia i se interzice dreptul de a crea și cerând să fie lăsat să părăsească temporar țara. După o convorbire telefonica cu Stalin, Bulgakov a fost reangajat la teatru. A fost căsătorit de trei ori, ultima sa soție fiind Elena Sergheevna, care i-a servit model pentru personajul Margareta din romanul său. În cele din urmă, Bulgakov a devenit orbește și a murit în 1940. Romanul „Maestrul și Margareta” a fost publicat pentru prima dată în U.R.S.S. în 1966 – 1967.

În „Maestrul și Margareta”, societatea comunistă din Moscova anilor ’30 este prezentată ca fiind stăpânită de coborârea diavolilor pe pământ. Diavolul, sub forma lui Woland și a echipei sale, începe să influențeze viețile oamenilor și să creeze haos și panică în oraș. Apariția necuratului sub diverse forme provoacă evenimente comice și grotesc, cum ar fi preziceri împlinite și transformări inopinate. În plus, diavolul pune la încercare credința și moralitatea oamenilor, arătându-le adevărata lor natură și provocând reacții neașteptate.

Romanul prezintă și povestea Maestrului și a Margaretei, doi personaje care se luptă cu propriile lor demoni interiori și care sunt atrași în lumea diabolică a lui Woland. Într-o serie de evenimente supranaturale și bizare, cei doi se confruntă cu dileme morale și cu tentații, iar alegerile lor au consecințe profunde asupra vieții lor.

Epilogul romanului aduce o restabilire a realității, dar lasă în urmă o societate marcată de fobii și de impactul malefic al intervenției Satanei. Bulgakov deconstruiește imaginea tradițională a diavolului, prezentându-l sub forma unor personaje atrăgătoare, ironice și înțelepte, cu un aer misterios și impunător. În plus, el explorează ideea că nu putem avea o imagine concretă a Diavolului, așa cum nu putem avea o imagine a lui Dumnezeu, fiindcă aceștia sunt dincolo de înțelegerea umană.

Astfel, „Maestrul și Margareta” oferă o perspectivă originală și complexă asupra diavolului și a influenței sale în lumea oamenilor, provocând cititorii să-și pună întrebări despre moralitate, credință și natura umană.