Delfinul de George Meniuc – rezumat

de

în

„Delfinul” este o nuvelă scrisă de George Meniuc și publicată pentru prima dată în 1969 la Chișinău. Cartea prezintă povestea lui Dicomes, un delfin care își caută neobosit iubita, Ursula, în ciuda obstacolelor și a răspunsurilor vagi pe care le primește. Personajul principal este descris ca având o putere, iubire și grijă deosebită față de semenii săi.

Dicomes trimite semnale sonore în toate mările posibile pentru a-și găsi iubita, dar fără succes. El nu se lasă descurajat de prezicerile celorlalți și își păstrează speranța neștirbită în întâlnirea cu Ursula. În ciuda faptului că oamenii își capturează și își „dresază” delfinii, el încearcă să înțeleagă comportamentul lor.

După ce primește o veste tristă despre moartea unui alt delfin, Dicomes nu se lasă doborât și înoată cât poate de repede către Ursula. Finalul cărții surprinde revederea celor doi și dorința lui Dicomes de a fi înțeles de oameni.

„Delfinul” redă o poveste de dragoste sensibilă, folosind simboluri și alegorii. Cartea pune în lumină și străvechea credință din Grecia Antică conform căreia delfinii sunt de fapt sufletele unor oameni care trăiseră pe Pământ înainte, capabile să întruchipeze calități ale unei „umanități ideale”.