Lorelei de Ionel Teodoreanu – rezumat

de

în

Romanul „Lorelei” a fost scris de Ionel Teodoreanu într-o perioadă de câțiva ani și a fost finalizat în 1935. Autorul, cunoscut pentru alte opere ca „Arca lui Noe” și „La Medeleni”, a găsit o sursă puternică de inspirație în timpul procesului de redactare a romanului, petrecând mult timp pe malul mării.

Cartea are șapte capitole și îi are ca protagoniști pe Lucia Novleanu, cunoscută și sub numele de „Lorelei”, și pe Catul Bogdan, un profesor universitar și scriitor. Cei doi se întâlnesc în timpul unei călătorii cu trenul, iar povestea lor de dragoste se desfășoară într-un mod complex și emoționant.

Relația lor începe într-un mod neașteptat de rapid, iar după doar patru zile, Bogdan cere mâna Luciei. Însă, pe măsură ce timpul trece, relația lor începe să se degradeze, iar presiunile profesionale și personale îi afectează pe amândoi. Lucia renunță la propriile aspirații pentru a-și sprijini soțul, iar Bogdan se simte copleșit de vina de a-și fi trădat soția.

În timpul relației lor, Bogdan primește scrisori de la o persoană care se prezintă ca „Lorelei”, iar acest lucru declanșează o serie de evenimente dramatice și tragice. În cele din urmă, Lucia moare într-un accident chirurgical, iar Bogdan se căsătorește cu prietena ei, Gabriela, dar căsnicia lor se destramă rapid. În final, el descoperă adevărata identitate a „Lorelei”, ceea ce îl împinge spre o decizie tragică.

„Lorelei” este o poveste de dragoste emoționantă, dar cu un final nefericit, care a captivat cititorii și datorită unor impresionante scrisori de dragoste dintre Lucia și Catul Bogdan. Este o operă complexă și profundă, care explorează teme precum dragostea, responsabilitatea și consecințele acțiunilor noastre.