La răscruce de vânturi – rezumat

de

în

Romanul „La răscruce de vânturi” este o lucrare scrisă de Emily Brontë și a fost publicat în anul 1847 sub pseudonimul „Ellis Bel”. Acesta este singurul roman al autoarei și a fost conceput între anii 1845 și 1846. Titlul original al romanului în limba engleză este „Wuthering Heights” și spune povestea de dragoste neîmplinită dintre Catherine și Heathcliff.

Acțiunea romanului începe cu sosirea personajului-narator, domnul Lockwood, la Thrushcross Grange. El îl întâlnește pe Heathcliff, proprietarul casei, și decide să-l viziteze la Wuthering Heights, o proprietate afectată de vânt puternic. În interiorul casei, Lockwood găsește doar doi servitori, Joseph și Zillah, și începe să descopere povestea ciudată a familiei.

Lockwood descoperă inscripții și un jurnal care îi dezvăluie istoria violentă a familiei. El este intrigat de povestea lui Catherine și Heathcliff și începe să afle mai multe de la servitoare, Ellen Dean. Aflăm despre copilăria și adolescența lui Catherine și Heathcliff și despre modul în care relația lor a fost influențată de evenimente tragice din trecut.

Catherine se căsătorește cu Edgar Linton, dar își păstrează legătura spirituală cu Heathcliff, care devine bogat și se întoarce la Wuthering Heights pentru a se răzbuna. În cele din urmă, Catherine moare, iar Heathcliff își pierde interesul pentru răzbunare și moare și el. Fiica lui Catherine și fiul lui Hindley, Cathy și Hareton, reușesc să depășească ura și să se îndrăgostească, astfel încât dragostea lor oferă o rază de speranță într-un final fericit.

Astfel, romanul „La răscruce de vânturi” oferă o perspectivă unică asupra dragostei și a ciclului dureros al urii și răzbunării. Chiar dacă povestea principală a lui Catherine și Heathcliff se încheie tragic, iubirea dintre Cathy și Hareton oferă o rază de speranță într-un viitor mai bun. Acest roman a fost recunoscut ca una dintre cele mai valoroase lucrări literare din lume.