Istoria lui Răzvan – rezumat

de

în

„Istoria lui Răzvan” este o carte publicată în 2014 la editura Arthur și este destinată copiilor și adolescenților pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine istoria românilor. Autorul, Horia Corcheș, abordează acest subiect într-un mod ingenios, astfel încât elevii de astăzi să se poată identifica mai ușor cu ceea ce citesc. Un aspect interesant este faptul că evenimentele prezentate nu sunt prezentate în ordine cronologică.

Acțiunea cărții se desfășoară într-un viitor imaginar, în care instrumentele tradiționale de scris au fost înlocuite de calculatoare și alte dispozitive moderne. Personajul principal, Răzvan, descoperă câteva caiete care îi aparținuseră bunicului său și, dintr-o întâmplare, este transportat în trecut atunci când o picătură de sânge atinge unul dintre aceste caiete. Aici, el se întâlnește cu numeroase personalități istorice și trăiește alături de ele evenimentele importante din istoria românilor.

Cartea este scrisă sub forma unor scrisori trimise prin e-mail de către Răzvan către un prieten, Sergiu. Autorul folosește această modalitate pentru a prezenta dialogul dintre elev și personalitățile istorice, ceea ce atrage atenția cititorilor și îi ajută să se apropie mai mult de subiect.

Pe parcursul cărții, Răzvan își propune să găsească un inel pentru o fată de care este îndrăgostit, dar în același timp trebuie să evite să schimbe cursul istoriei. Întâlnirile sale cu personalitățile istorice îl ajută să înțeleagă mai bine tradițiile și evenimentele importante din istoria românilor.

„Istoria lui Răzvan” este o carte plină de aventuri, dar și de învățăminte despre importanța păstrării exactității datelor istorice. Aceasta reprezintă un instrument valoros pentru copii în studiul și înțelegerea istoriei românilor, iar dialogul fictiv între elev și personalitățile istorice transformă cartea într-o lucrare captivantă pentru tânăra generație.