Harry Potter și piatra filozofală – rezumat

de

în

„Harry Potter și piatra filosofală” este prima carte din cele șapte volume ale celebrei serii scrise de J.K. Rowling, o autoare britanică. Lansată în 1997, această carte continuă să atragă un număr impresionant de cititori datorită subiectului său inedit și captivant. Povestea urmărește destinul neașteptat al lui Harry Potter, un băiat de unsprezece ani care locuiește într-o suburbie din Londra și care a pierdut ambii părinți într-un accident de mașină.

Harry trăiește o viață dificilă alături de unchiul și mătușa sa, care îl tratează cu indiferență și îl favorizează pe verișorul său, Dudley. Însă totul se schimbă atunci când primește o scrisoare de la școala de magie Hogwarts. Însoțit de uriașul Hagrid, Harry descoperă că este de fapt un vrăjitor și că părinții săi nu au murit în accidentul de mașină, ci au fost uciși de temutul vrăjitor Cap-de-Mort.

Harry este dus în lumea vrăjitorilor, unde descoperă că este bogat și își începe educația la Hogwarts, unde își face doi prieteni buni, Ron și Hermione. Aici, Harry se confruntă cu pericole și descoperă că Cap-de-Mort încearcă să pună mâna pe piatra filosofală, care îi poate asigura nemurirea. După o confruntare îngrozitoare, Harry reușește să împiedice planurile lui Cap-de-Mort și să recupereze piatra.

Cartea se încheie cu Harry pregătit să se întoarcă la Hogwarts pentru cel de-al doilea an, iar cititorii sunt introduși într-un univers magic fascinant, cu personaje complexe și aventuri palpitante. „Harry Potter și piatra filosofală” a captivat atât copiii, cât și adulții din întreaga lume și a devenit un fenomen literar remarcabil, fiind adaptată cu succes în filme, jocuri video și spectacole de teatru.