Insula misterioasă – rezumat

de

în

Jules Verne, unul dintre cei mai distinși autori francezi, a fost un reprezentant de seamă al curentului modernist în secolul al XIX-lea și a fost cunoscut drept precursor al literaturii științifico-fantastice. Romanul său „Insula misterioasă” a fost publicat pentru prima dată în 1875 și este o continuare a celorlalte două opere ale sale, „Douăzeci de mii de leghe sub mări” și „Copiii căpitanului Grant”.

Acțiunea romanului începe în timpul Războiului Civil din Statele Unite, în anul 1865, când cinci bărbați nordici fug de sudici într-un balon și ajung pe o insulă după o furtună. Aceștia sunt Cyres Smith, un talentat inginer, Negrul Nab, Gideon Spilet, prietenul lui Smith, și marinarul Bonadventure Pencroff. După ce se adună și își organizează viața pe insulă, ei găsesc o maimuță pe care o adoptă și o numesc „unchiul Jupe”. În plus, descoperă o cutie cu diverse obiecte și găsesc un mesaj care îi conduce spre insula Tabor.

Coloniștii navighează spre insula vecină și găsesc un sălbatic pe nume Ayrton, care le dezvăluie povestea sa. Viața lor pe insulă devine prosperă, dar sunt amenințați de pirați și de o prezență misterioasă. În cele din urmă, insula lor dispare după o erupție vulcanică, iar coloniștii sunt salvați de un prieten misterios. Ei se întorc în America și își cumpără pământ, începând o viață nouă, dar specială, care să le amintească de aventura trăită pe insulă.