Hobbitul – rezumat

de

în

„Hobbitul” (sau „O poveste cu un hobbit”) este o carte scrisa de celebrul autor J.R. Tolkien, cunoscut pentru trilogia sa „Stăpânul inelelor” și a fost publicată pentru prima dată în 1937. Această operă a fost recunoscută drept una dintre cele mai bune lucrări de literatură clasică pentru copii, fiind nominalizată pentru medalia Carnegie și premiată de New York Herald Tribune drept cea mai bună carte de ficțiune pentru copii.

Cartea urmărește povestea lui Bilbo Baggins, un hobbit care locuiește în Comitat. Viața sa se schimbă atunci când este vizitat de vrăjitorul Gandalf și de treisprezece gnomi, printre care Thorin, care îl roagă să-i ajute să recupereze un regat pierdut și să învingă un balaur. Astfel începe aventura lui Bilbo, care acceptă provocarea.

Pe parcursul călătoriei, Bilbo și compania sa se confruntă cu numeroase pericole, inclusiv cu troli, goblini și balauri. Cu ajutorul unui inel magic pe care îl găsește, Bilbo reușește să-și salveze prietenii și să-și îndeplinească misiunea.

În cele din urmă, după o serie de bătălii și sacrificii, Bilbo și compania sa obțin victoria, dar nu fără a plăti un preț. Cartea oferă o perspectivă alegorică asupra vieții autorului, J.R. Tolkien, și a fost adaptată în numeroase filme și alte opere, servind ca fundal istoric pentru trilogia „Stăpânul inelelor”.

Astfel, „Hobbitul” rămâne una dintre operele de bază în literatura pentru copii și o sursă de analiză literară, fiind o poveste captivantă despre curaj, prietenie și aventură.