Harun și marea de povești – rezumat

de

în

„Harun și marea de povești” este un roman scris de Salman Rushdie și publicat pentru prima dată în 1990 în Regatul Unit al Marii Britanii. Este al cincilea roman al autorului și este destinat copiilor, abordând o serie de probleme sociale specifice subcontinentului indian. Cartea urmărește povestea lui Harun, un băiețel care trăiește într-un oraș trist alături de părinții săi, Soraya și Rașid Khalifa. Viața lui se schimbă brusc atunci când mama sa pleacă de acasă cu vecinul lor, domnul Sengupta.

În urma unor evenimente politice, tatăl lui Harun, Rașid, se vede nevoit să călătorească într-un autobuz de mare viteză până în Valea K, unde este implicat într-o misiune periculoasă. Aici, Harun îl întâlnește pe „înfumuratul Durru” și începe o călătorie plină de aventuri alături de acesta și de o pupăză pe care o numește „Darr”.

Călătoria îi poartă pe Harun și pe Durru pe Kahani, unde descoperă Apa Dorințelor din Oceanul cu Șuvoaie de Povești. Ei află că apa a fost contaminată de servitorii cultului lui Bezaban din Ţara Chup, iar această problemă poate declanșa un război între Chup și Gup. Pentru a evita acest lucru, ei se alătură oamenilor din orașul Gup pentru a recupera prințesa captivă și a restabili pacea.

Într-o călătorie plină de peripeții, Harun și prietenii săi se confruntă cu diverse personaje și situații, iar finalul aduce o soluție fericită pentru toți. Harun reușește să distrugă umbra lui Khattam-Şud și să-și îndeplinească dorința de a-și aduce mama înapoi acasă și de a face orașul să fie mai vesel.

Romanul este o operă ingenioasă care evidențiază importanța poveștilor și a actului povestirii. Este o poveste captivantă care îmbină elemente de realism magic și care a fost dedicată fiului autorului, exprimând dorința acestuia de a-și reuni familia. Este o carte potrivită atât pentru copii, cât și pentru adulți, oferind o lectură plină de aventură și învățăminte valoroase.