Harry Potter și Ordinul Phoenix – rezumat

de

în

Volumul al cincilea din seria Harry Potter, intitulat „Harry Potter și Ordinul Phoenix”, a fost lansat pentru prima dată în 2003. Acesta continuă aventurile lui Harry, Ron și Hermione în timpul celui de-al cincilea an petrecut la școala de magie și vrăjitorie Hogwarts.

Povestea începe cu Harry care se confruntă cu abuzurile verișorului său Dudley și cu apariția neașteptată a dementorilor. După ce îi alungă, Harry primește o scrisoare de la Ministerul Magiei care îl anunță că a fost exmatriculat de la școală. Situația este rezolvată când directorul școlii, Dumbledore, îl apără pe Harry în fața autorităților.

Ulterior, Harry este dus la sediul Ordinului Phoenix, o organizație secretă care luptă împotriva vrăjitorilor negri, în frunte cu Cap-de-Mort. Între timp, la Hogwarts, un nou profesor, Dolores Umbridge, preia controlul și instaurează un regim autoritar, ceea ce îi determină pe Harry, Ron și Hermione să înființeze „Armata lui Dumbledore”, o organizație de elevi care învață să se apere împotriva forțelor malefice.

Pe parcursul cărții, Harry are viziuni în care îl vede pe Cap-de-Mort încercând să obțină o profeție care îl privește. În cele din urmă, membrii Ordinului Phoenix și elevii ajung la Ministerul Magiei, unde au loc lupte și pierderi grele.

Cartea se încheie cu Harry întorcându-se la familia sa pentru vară, fiind protejat de magia mamei sale, care fusese sacrificată pentru el. „Harry Potter și Ordinul Phoenix” oferă cititorilor o continuare captivantă a seriei, dezvăluind detalii importante despre lumea vrăjitorilor, cum ar fi arta oclumanției.