Europolis de Jean Bart – rezumat

de

în

Romanul „Europolis” este o creație literară semnată de Jean Bart (pseudonimul literar al lui Eugeniu P. Botez) și a fost publicat pentru prima dată în anul 1933. Acesta este un roman ce prezintă o imagine detaliată și completă a orașului Sulina din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Autorul își propune să ofere o perspectivă dramatică și învăluită în suflet a acestui mic oraș, prin intermediul a șaptesprezece capitole care alcătuiesc povestea.

Acțiunea romanului se desfășoară în Sulina, un oraș-port care a cunoscut o perioadă de prosperitate datorită navigației și comerțului, precum și diversității etnice a locuitorilor săi. În centrul poveștii se află Stamate Marulis, care primește o scrisoare de la fratele său, Nicola, care se întoarce în Sulina după patruzeci de ani petrecuți în America. Împreună cu fiica sa, Evantia, și o maimuță, Nicola se întoarce într-un oraș în care oamenii îl așteaptă cu speranța unei posibile prosperități aduse de la distanță.

În ciuda așteptărilor, Nicola se dovedește a fi un om sărac, care a lucrat toată viața ca ocnaș, iar oamenii din Sulina încep să-l ocolească și să-i hulească. Evantia, fiica lui Nicola, se îndrăgostește de un ofițer de marină, dar ajunge să fie sedusă de un alt ofițer, care o expune unor probleme și suferințe. În cele din urmă, Nicola moare împușcat, iar Evantia, după ce trece prin multe greutăți, se îmbolnăvește și moare de tuberculoză.

Romanul „Europolis” oferă o imagine detaliată a vieții din Sulina, reliefând diversitatea multietnică și pitorescul acestui oraș-port. Acesta este ultimul roman scris de Jean Bart, care a decedat scurt timp după publicarea acestuia, în anul 1933.