Comoara din insulă – rezumat

de

în

Romanul „Comoara din insulă” este o creație a celebrului autor scoțian Rober Louis Stevenson. A fost publicat pentru prima dată între anii 1881 și 1882 sub forma unui foileton în revista pentru copii „Young Folks”, sub pseudonimul „Căpitanul George North”, cu titlul original „The Sea Cook”. Prima ediție a romanului a apărut în volum pe 14 noiembrie 1883.

Acțiunea are loc în Anglia, pe coasta de vest în secolul al XVIII-lea. Jim Hawkins, fiul hangiului de la „Amiralul Benbow”, este personajul principal. Viața sa se schimbă atunci când „Căpitanul”, sau Billy Bones, sosit la han, îi plătește lui Jim pentru a-l avertiza când sosește un marinar cu un picior, care-l sperie pe „Căpitan”. După ce Billy Bones moare, Jim și mama sa descoperă un cufăr cu bani, un jurnal și o hartă care dezvăluie locul unde celebrul pirat Căpitan Flint își îngropase comoara.

Un nobil local, John Trelawney, cumpără o navă numită „Hispaniola” și formează o echipă pentru a naviga către insulă în căutarea comorii. În timpul călătoriei, Jim află de la mateloți un plan de răscoală și furt pus la cale de unii dintre aceștia, conduși de Long John Silver, fostul șef al echipajului lui Flint. Jim îi informează pe ceilalți membri ai echipajului, dar aleg să păstreze tăcerea pentru moment pentru a evita un conflict deschis.

Ajungând pe insulă, Jim întâlnește un marinar abandonat numit Ben Gunn, care-i oferă ajutorul în schimbul unei părți din comoară. Între timp, restul echipajului se luptă cu pirații și cu problemele interne, iar Jim reușește să-și folosească ingeniozitatea pentru a neutraliza amenințarea piraților.

După o serie de evenimente tensionate și confruntări, adevărata comoară este descoperită, iar echipajul se întoarce în Anglia. În final, unii dintre ei își arată adevărata natură, în timp ce alții rămân fideli și cinstiți până la sfârșit.

„Comoara din insulă” este o poveste captivantă despre aventură, trădare și loialitate, care a cunoscut un succes deosebit și a cimentat reputația lui Stevenson ca unul dintre cei mai apreciați autori ai literaturii de aventură.